Γερμανία: Το υπ. Εξωτερικών καλεί τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα με τη γαλλική αποστολή

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Γερμανούς που βρίσκονται στον Νίγηρα να εγκαταλείψουν τη χώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που οργανώνουν οι γαλλικές αρχές για τους δικούς τους υπηκόους, από την πρωτεύουσα Νιαμέι. «Ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των Γερμανών πολιτών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι Γάλλοι συνάδελφοί μας προσφέρθηκαν, εντός των ορίων των δυνατοτήτων τους, να δεχθούν Γερμανούς πολίτες στις πτήσεις τους από τον Νίγηρα», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή τη στιγμή η ύψιστη προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι φυσικά η ασφάλεια των Γερμανών που βρίσκονται στη χώρα. Όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, συντονιζόμαστε για αυτό στενά με τη Γαλλία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους», έγραψε στο Twitter πριν από λίγη ώρα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Χθες το Βερολίνο ανακοίνωσε την αναστολή της διμερούς συνεργασίας με τον Νίγηρα- και της οικονομικής στήριξης της κυβέρνησής του-, προειδοποιώντας και για «περαιτέρω βήματα» ως αντίδραση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, ακόμη ωστόσο δεν υπήρχαν σχέδια για απομάκρυνση των Γερμανών που βρίσκονται στη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο ‘Αμυνας, στον Νίγηρα βρίσκονται 100 στελέχη της Bundeswehr, στο πλαίσιο αποστολής εκπαίδευσης των τοπικών ενόπλων δυνάμεων.

Εκκένωση πολιτών της έχει ανακοινώσει και η Ιταλία, με ειδική πτήση από τη Νιαμέι.

ViaDiplomacy Newsroom