Γερμανία: Υπέρ της απαγόρευσης των «Γκρίζων Λύκων»

Μετά τη Γαλλία που αποφάσισε την απαγόρευση της οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων» ως επικίνδυνης για τη δημόσια ασφάλεια, πλησιάζουν οι «τίτλοι τέλους» της οργάνωσης και στη Γερμανία.

«Ναι, φυσικά το θέλουμε. Εργαζόμαστε ήδη πάνω για μια τέτοια πρωτοβουλία με τον εταίρο του συνασπισμού μας. Η σχετική απαγόρευση έχει καθυστερήσει για χρόνια, ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για αυτό το βήμα και πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς νομικά από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Η απαγόρευση θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο», δήλωσε η Ούτε Φοκτ, η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για θέματα εσωτερικής πολιτικής στο «Δίκτυο Συντακτών τη Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND), αναφερόμενη στην κοινή σχετική πρωτοβουλία του κόμματός της με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα οι Πράσινοι είχαν ανακοινώσει ότι θα επιδιώξουν συνομιλίες με τις κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες προκειμένου να εισηγηθούν μια κοινή αίτηση για την απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων». Το γεγονός ότι το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU), το Χριστιανοκοινωνικό (CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) κόμμα επιλέγουν τώρα το δικό τους δρόμο προκάλεσε όμως την δυσαρέσκεια της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. 

Την ανακοίνωση του κυβερνητικού συνασπισμού ότι θα υποβάλει δική του αίτηση στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων» οι Πράσινοι την σχολίασαν στο RND ως εξής: «Xαιρόμαστε όταν ο μεγάλος συνασπισμός υιοθετεί τις προτάσεις της μικρότερης αντιπολιτευτικής ομάδας – ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα για τα οποία κάποιος ήταν αδρανής εδώ και χρόνια. Εν τούτοις, μας εξέπληξε πάρα πολύ το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα καταθέσουν δική τους αίτηση για απαγόρευση των “Γκρίζων Λύκων” την ερχόμενη εβδομάδα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag). Προφανώς, ορισμένα πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καμία συμμετοχή στο θέμα αυτό ήθελαν να προβληθούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό βλάπτει (όμως) την κοινή μας βούληση».

Την περασμένη εβδομάδα το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση της οργάνωσης, όπως είχε πράξει και η Αυστρία το 2019.

Η οργάνωση έχει δεσμούς με το εθνικιστικό ΜΗΡ στην Τουρκία, το οποίο στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση του κόμματος ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η ρήξη του Γάλλου προέδρου Μακρόν με τον Ερντογάν διευκόλυνε την απόφαση για την απαγόρευση της οργάνωσης. Η οργάνωση «προάγει ιδεολογία διακρίσεων και βίας εις βάρος ανθρώπων κουρδικής και αρμενικής καταγωγής», ανέφερε το διάταγμα της γαλλικής κυβέρνησης. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι Γκρίζοι Λύκοι πραγματοποίησαν δύο ακόμη βίαιες δράσεις εναντίον Αρμενίων στα περίχωρα των πόλεων Ντιζόν και Λυών, ενώ βανδάλισαν με γκράφιτι μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων σε συνοικία της Λυών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom