Γερμανική κυβέρνηση: “Μικρότερος ο κίνδυνος για τις εμπορικές συναλλαγές με ελληνικές εταιρείες”

Ακόμη μια απόδειξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η είδηση για την διακοπή έκδοσης των πιστωτικών εγγυήσεων για τις γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα που εξέδιδε από το 2012 η γερμανική κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά εν μέσω της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης τον Απρίλιο του 2012 όταν κορυφώθηκαν οι ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει στις γερμανικές επιχειρήσεις που έκαναν εξαγωγές προς την Ελλάδα τις επονομαζόμενες εγγυήσεις Hermes.

Οι συγκεκριμένες εγγυήσεις προσφέρουν ασφάλεια στους εξαγωγείς και στις τράπεζες που έχουν συναλλαγές με αγορές όπου υπάρχει κίνδυνος μη πληρωμής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει από την 31η Δεκεμβρίου 2014 την παροχή των εγγυήσεων αυτών, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνονται σε χώρες εκτός των 28 κρατών της Ε.Ε.

Όπως σχολιάζεται από παράγοντας των αγορών η παραπάνω απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αποτελεί θετική ένδειξη και επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η ιδιωτική ασφαλιστική βιομηχανία είναι και πάλι έτοιμη να καλύψει τους ελληνικούς κινδύνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2012, η Γερμανία έχει παράσχει εγγυήσεις για την κάλυψη βραχύχρονων οικονομικών πιστώσεων ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν οφειλές Ελλήνων πελατών σε γερμανικές επιχειρήσεις.

Συνολικά 200 γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και 800 ελληνικές εταιρείες επωφελήθηκαν των εγγυήσεων αυτών κατά τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.