Γερμανός Πρέσβης για την Μάχη της Κρήτης: Ο επιθετικός πόλεμος αλλά και η μνήμη των εγκλημάτων πολέμου συνεχίζει να γεμίζει εμάς τους Γερμανούς με ντροπή και θλίψη

Εξοχότατοι,, αξιότιμοι επισκέπτες, κυρίες και κύριοι!

Σας ευχαριστώ που ήρθατε να ξαναθυμηθούμε μαζί τις εχθροπραξίες πριν από 80 χρόνια, που κόστισαν τη ζωή πολλών χιλιάδων εδώ στην Κρήτη και να μνημονεύσουμε τους πεσόντες σε αυτές. Στη Μάχη της Κρήτης το 1941 χάθηκαν πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές – από ελληνικής, βρετανικής, αυστραλιανής, νεοζηλανδικής αλλά και από γερμανικής και ιταλικής πλευράς.

Ο επιθετικός πόλεμος, τον οποίο διεξήγαγε η Γερμανία, αλλά και η μνήμη των εγκλημάτων πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν από γερμανούς στρατιώτες, συνεχίζει να γεμίζει εμάς, τους Γερμανούς και σήμερα με ντροπή και θλίψη. Κοντομάρι, Κάντανος, Φλώρια – αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τόπους του μαρτυρίου και της τεράστιας οδύνης εδώ στην Κρήτη. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ!

Τα θύματα πολέμων, τυραννίας και καθεστώτων βίας αποτελούν προτροπή για ειρήνη. Ας διδαχτούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος, ώστε να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας υπεύθυνα, ειρηνικά, μαζί.

Έχοντας αυτά υπόψη, το γεγονός ότι οι παλιοί εχθροί είναι σήμερα φίλοι, αποτελεί ένα υπερπολύτιμο δώρο. Σήμερα οι στρατιώτες μας στέκονται συναδελφικά πλάι-πλάι, υπερασπίζοντας και διασφαλίζοντας τις αξίες μας.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε διαρκώς τις εμπειρίες του παρελθόντος. Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελεί νησίδα ευτυχίας, η οποία θα μπορούσε να κρατηθεί μακριά από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Να μην παρασύρεται ο κόσμος να διαχωρίζει τον περίγυρό του σε «φίλους» και «εχθρούς» και να μην καταφεύγει στη βία ως μέσο εναντίον υποτιθέμενων εχθρών, αποτελεί επίσης ουτοπία.

Γι’ αυτό, ημέρες μνήμης σαν τη σημερινή είναι σωστές, απαραίτητες και σημαντικές. Σε τόπους όπως αυτόν εδώ αντιλαμβανόμαστε την παραφροσύνη του πολέμου και της αχαλίνωτης βίας. Aς αντλήσουμε λοιπόν μέσα από τη μνήμη την πίστη και τη δύναμη, ώστε να στηρίξουμε ό,τι έχουμε κοινό και να υπερβούμε ό,τι μας χωρίζει.

Οι νεκροί που αναπαύονται στη γη της Κρήτης και τους τιμούμε σήμερα, μας προτρέπουν να διδασκόμαστε από την ιστορία.

Κυρίες και κύριοι,

ας αναπαυθούν οι ψυχές όλων εν ειρήνη!

Σας ευχαριστώ!

ViaDiplomacy Newsroom