Γερμανός Υπουργός Ενέργειας από την ««Πλατφόρμα της Κριμαίας»: Η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα συνεχιστεί μετά το 2024

Κατά τη σύνοδο κορυφής της «Κριμαϊκής πλατφόρμας» Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Peter Altmaier δήλωσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην επικράτεια της Ουκρανίας θα συνεχιστεί μετά το 2024  . «Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα συνεχιστούν μετά το 2024» , είπε.

Έτσι, η συμφωνία σύμφωνα με την οποία η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Ουκρανίας ισχύει έως το 2024. Λόγω της κατασκευής του Nord Stream 2 που θα βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσία να αρνηθεί την υπηρεσία διαμετακόμισης. Στη συνέχεια, η Ουκρανία μπορεί να χάσει έως και τρία δισεκατομμύρια hryvnias (112.418.430 δολάρια) εισοδήματος.

Η «Πλατφόρμα της Κριμαίας»  είναι μια διπλωματική πρωτοβουλία της Ουκρανίας. Έχει σχεδιαστεί για να είναι ένας διεθνής μηχανισμός συντονισμού για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας -Ουκρανίας μέσω της αντιστροφής της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η καταστολή του εμπορίου στην περιοχή της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας είναι επίσης θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής. Η εναρκτήρια σύνοδος κορυφής της πλατφόρμας πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου 2021, παραμονή της 30ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

ViaDiplomacy Newsroom