Γερουσιαστής Μενέντεζ: Οι ΗΠΑ θυμούνται τους φίλους τους και τους συμμάχους, αλλά και τους εχθρούς

“Ελπίζαμε πάντα ότι η Τουρκία θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως μια κοσμική κυβέρνηση, ως ένας καλός σύμμαχος, που θα προάγει τη δημοκρατία”, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μενέντεζ. “Δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που ελπίζαμε και πρέπει να διαχειριστούμε την τρέχουσα πραγματικότητα”.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, υπάρχουν συγκεκριμένες ακροάσεις και ακροαματικές διαδικασίες που γίνονται στην περιοχή, ενώ προσφάτως έγινε συνάντηση με θέμα συγκεκριμένα την Τουρκία για να δούμε ποιος είναι ο ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή και οι συγκεκριμένες επιπτώσεις αυτού του ρόλου.

“Θα πρέπει η κάθε χώρα να έχει τα δικά της εξασφαλισμένα δικαιώματα στην ΑΟΖ”, τόνισε. “Θεωρούμε ότι όταν υπάρχει ρήξη ή διαφωνίες θα πρέπει αυτές να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο”.

“Είμαστε σε ένα σημείο καμπής της παγκόσμια ιστορίας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ δύο απόψεων: Από την μια έχουμε την κοινή μας άποψη, να προάγουμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμαστε τον άνθρωπο και αυτό επιτρέπει την πλήρωση των ελεύθερων κοινωνιών. Από την άλλη υπάρχει η απολυταρχική και αυταρχική άποψη που καταπιέζει τους πολίτες και εν τέλει υποσκάπτει το κράτος δικαίου και τη νομιμότητα και στη θάλασσα”.

“Σ αυτό το σημείο καμπής της ιστορίας, καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, βλέπουμε τη δική μας χώρα να λειτουργεί και να αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα κινηθούμε προς την πρώτη κατεύθυνση”, τόνισε.

Ο κ. Μενέντεζ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα για την αλληλεγγύη στον αμερικανικών λαό και για τα συλλυπητήρια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από μια “άνανδρη τρομοκρατική επίθεση”.

“Οι ΗΠΑ θυμούνται τους φίλους τους και τους συμμάχους, αλλά και τους εχθρούς”, τόνισε και πρόσθεσε: “Όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν χθες σε στιγμή που θα επιλέξουμε θα καταφέρουμε χτύπημα εναντίον εκείνων που προέβησαν σε αυτή την ειδεχθή πράξη”.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής υπογράμμισε πως “μας συνδέουν η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, οι ανοιχτές ελεύθερες οικονομίες”.

“Μας προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση να εμβαθύνουμε τη σχέση μας περαιτέρω”, σημείωσε και επεσήμανε πως “ήδη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ένα μνημόνιο συναντίληψης το οποίο θα εμβαθύνει περαιτέρω της αμυντικής μας συνεργασίας, πάντα με σεβασμό στην ελληνική κυριαρχία και αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις δικές μας χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή”.

Επεσήμανε πως προσβλέπει στην επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ουάσινγκτον, στην περαιτέρω συνεργασία και εμβάθυνση, ενώ τόνισε πως προσμένει και προσβλέπει “στον εορτασμό που θεωρώ ότι θα διοργανώσουμε μόλις υπογραφεί το νομοθέτημα για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία αυτό το φθινόπωρο”.

“Θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, σε ό,τι αφορά επίσης και την προαγωγή της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου”, τόνισε.

Όσον αφορά τη Λιβύη, σημείωσε πως υπάρχει κοινή άποψη και αντίληψη για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση εκεί.

Ανέφερε τέλος ότι προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι αμερικανικές εταιρίες επιδιώκουν να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών.

ViaDiplomacy Newsroom