Για μια ακόμη φορά «γνωστοί-άγνωστοι» κατέστρεψαν το μνημείο της μάχης του «Υψώματος 731» (Video)

Για μια ακόμη φορά «γνωστοί-άγνωστοι» κατέστρεψαν το μνημείο της μάχης του «Υψώματος 731» στη Βόρεια Ήπειρο το οποίο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία και έξοδα ιδιωτών το 1999.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταστροφή του μνημείου μετά από την εκθεμελίωση του την Άνοιξη του 2013, πάλι από «γνωστούς-αγνώστους».

731 bandalismos 2016

Το μνημείο κατασκευάστηκε ξανά το 2015 και τοποθετήθηκε στην θέση του.

731-xartis

Για την υπόθεση είχε ασχοληθεί ο πρώην υπουργός και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 Γεώργιος Ι. Σούρλας ο οποίος με αφορμή το νέο περιστατικό εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση

«Βάνδαλοι και πάλι κατέστρεψαν το μνημείο στο ιστορικό Ύψωμα 731 στη Βόρειο Ήπειρο, το ύψωμα που παρά τη σφοδρή  εαρινή επίθεση των Ιταλών, τον Μάρτιο του 1941 παρέμεινε απόρθητο, ωστόσο όμως ποτίστηκε με το αίμα εκατοντάδων Ελλήνων μαχητών και χιλιάδων Ιταλών.

Βεβήλωσαν άφρονες το μνημείο που συμβολίζει τον ηρωισμό, την αυτοθυσία για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η  κυβέρνηση της Αλβανίας, οφείλει επιτέλους όχι μόνο να αποδοκιμάσει τους βάνδαλους, που δεν είναι η πρώτη φορά που καταστρέφουν το μνημείο, αλλά να σεβαστεί την υπογραφή της, να υλοποιήσει τη Συμφωνία που κυρώθηκε από την αλβανική Βουλή προ πενταετίας και μέχρι σήμερα τίποτα δεν έπραξε  για τους 7.976 Έλληνες πεσόντες κατά το Έπος 1940 – 41, που παραμένουν άταφοι επί 75 χρόνια.

Ήρθε όμως και η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές, ότι η Αλβανία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο υπάρχει αυτή η εθνική και  ανθρωπιστική εκκρεμότητα.»  

https://www.youtube.com/watch?v=5qGUjamfrpE

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.