Για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης στη ΠΓΔΜ κατηγορείται ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Zoran Zaev

Την ολοκληρωτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση της χώρας επέλεξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Nikola Gruevski αφού η εισαγγελία της γειτονικής χώρας απήγγειλε κατηγορίες στον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης SDSM, για πολιτικό εκβιασμό και τη συνεργασία του με ξένες υπηρεσίες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το διάγγελμα που πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ο  ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM Zoran Zaev, προσπάθησε να τον εκβιάσει το περασμένο Φθινόπωρο με στόχο την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που είχε λάβει από μυστικές υπηρεσίες γειτονικών χωρών σύμφωνα με τις οποίες, ο Nikola Gruevski κατέβαλε μεγάλα ποσά σε τοπικά ΜΜΕ για προεκλογική προπαγάνδα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE κατά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου.

Ο αρχηγός πάντως του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSM αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Gruevski, ότι δηλαδή χρησιμοποίησε τις παραπάνω πληροφορίες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον Nikola Gruevski για να εκβιάσει με τη δημοσίευση παράνομου υλικού τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης. Επιπλέον ο Zoran Zaev έχει καταγγείλει την κυβέρνηση Gruevski ότι για αρκετό χρονικό διάστημα παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες.

Τα παραπάνω στοιχεία ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδίαζε να τα δημοσιεύσει την κατάλληλη στιγμή αλλά από ότι φαίνεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόλαβε τις αρνητικές για αυτών εξελίξεις. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές ο Zoran Zaev δεν έχει ακόμη συλληφθεί, αλλά κατασχέθηκε από τις αστυνομικές αρχές το διαβατήριο του.

Αντιθέτως συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ Zoran Veruševski και η γυναίκα του Sonia Veruševska, καθώς και ένας υπάλληλος από το δήμο της Στρούμιτσας με τις κατηγορίες για κατασκοπεία και υποβοήθηση της βίας κατά κρατικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία της ΠΓΔΜ ο Zoran Veruševski κατείχε σε υπολογιστές που βρέθηκαν στο σπίτι του1.000.000 που περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες οι οποίες αποτελούσαν μέρος της συναλλαγής με την υπηρεσία πληροφοριών μιας γειτονικής χώρας.

Η κίνηση αυτή του Nikola Gruevski προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την κατηγορία που απευθύνθηκε κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- SDSM.

Η απόφαση του Nikola Gruevski να προχωρήσει στην δίωξη του πολιτικού του αντιπάλου ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την εσωτερική σταθερότητα του γειτονικού κράτους αφού προσθέτει ένα ακόμη παράγοντα αποσταθεροποίησης στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της σλαβικής πλειοψηφίας και της αλβανικής μειοψηφίας.

Με τις διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε παγωμένες λόγω της ελληνικής στάσης για το ζήτημα του ονόματος και της αλυτρωτικής πολιτικής της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας και τα εσωτερικά προβλήματα να διογκώνονται ο Nikola Gruevski επιλέγει να συγκρουστεί με την αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία εμπλέκοντας τον ηγέτη του SDSM σε ένα κατασκοπευτικό σκάνδαλο με συνομωσιολογικό περιτύλιγμα.

Το αν η επιλογή αυτή θα ωφελήσει τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας θα φανεί τις επόμενες ημέρες από τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και των μελών του ευρωκοινοβουλίου που κατα καιρους έχουν στηρίξει το Nikola Gruevski ο οποίος κατηγορείται πλέον για τη λήψη αποφάσεων με χαρακτήρα ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.