Για την σημασία Αλεξανδρούπολης -IGB -TAP και Βόρειας Μακεδονίας συζήτησαν Μπρουλέτ-Χατζηδάκης

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Νταν Μπρουλέτ (Dan Brouillette), είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στην οικία του Aμερικανού πρέσβη, παρουσία του Τζέφρ Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των διμερών ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας. Υπογραμμίσθηκε επίσης η σημασία των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε μια σειρά μεγάλων έργων ενεργειακών διασυνδέσεων που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προοπτικές σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας, την προοπτική ολοκλήρωσης του τερματικού επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου και της ολοκλήρωσης του αγωγού ΤΑΡ με τον οποίο και εγκαινιάζεται η στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Οι κκ Χατζηδάκης και Μπρουλέτ αναγνώρισαν επίσης τη σημασία που έχει η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμμετοχής των ΗΠΑ στον Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου με την ιδιότητα του παρατηρητή όσο και στο πολυμερές πλαίσιο της διυπουργικής συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.

Της συνάντησης των δύο υπουργών Ενέργειας προηγήθηκε συνάντηση του κ. Μπρουλέτ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου.

ViaDiplomacy Newsroom