Γιατί Αμερικανοί φέρνουν MQ-9 Reaper στην Ελλάδα

Τα MQ-9 Repaer είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με το “βάπτισμα” του πυρός να το παίρνουν στην Μέση Ανατολή. Η αποστολή του MQ-9 Reaper είναι να χτυπά στόχους υψίστης σημασίας όπως ηγέτες τρομοκρατικών οργανόσεων (βλέπε Αφγανιστάν, Isis, Αλ Κάιντα), ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων. Κινείται αθόρυβα, εντοπίζεται πολύ δύσκολα από ραντάρ (έχει ένα πρόβλημα σε αυτό των S-400) και χτυπά χειρουργικά.
Η αποστολή του MQ-9 Reaper και εμβέλεια του(1850 χλμ)ουσιαστικά καταδεικνύουν και τον λόγο που οι Αμερικανοί επέλεξαν την Λάρισα. Βλέποντας τους χάρτες, βόρεια το MQ-9 Repaer μπορεί να φτάσει μέχρι την ενδοχώρα της Λευκορωσίας όπου για τους Ρώσους είναι ¨σφήνα”  στην Ευρώπη. Εκεί μάλιστα οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει συστήματα S-400 καθώς επίσης και μεγάλους σχηματισμούς αρμάτων μάχης.
Από την Λάρισα στην Λευκορωσία μέχρι και την Ουκρανία η εμβέλεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών
Οι S-400 μπορούν να εξουδετερώσουν όλα τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ όπως τα F-16 και F-18 (τα τελευταία τα έχουν οι Νορβηγοί με όλη την σημασία που έχει αυτό) με τα μόνα που θα μπορούσαν να επιβιώσουν από το φονικό όπλο των Ρώσων να είναι τα F-35 και F-22.  Όμως ακόμα και αυτά (F-35 , F-22) για να αυξήσουν τον βαθμό επιβίωση τους θα πρέπει να βασιστούν στην ενεργοποίηση του ραντάρ των S-400 ώστε να το “δούνε” πριν από αυτό. Για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί σχεδιάζουν την συνεργασία των F-35 & F-22 με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία θα έχουν ως στόχο να ενεργοποιούν τα ραντάρ των S-400.
Το ραντάρ του S-400 εντοπίζει στόχους σε απόσταση 600 χιλιομέτρων και είναι ικανό να διακρίνει ακόμη και αντικείμενα που κινούνται στο έδαφος, όπως τα αυτοκίνητα και τα στρατιωτικά οχήματα.
Μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 300 στόχους και να εμπλέκει 36 από αυτούς οποιαδήποτε στιγμή.
Μηνύματα στην Τουρκία
Τα μηνύματα στην Τουρκία δεν είναι στρατιωτικά αλλά γεωπολιτικά. Οι Αμερικανοί εκτός από το καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι, η αναβάθμιση της Ελλάδας (Σούδα, Άραξος, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα) στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οι επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν εξαντλούνται στην Τουρκία.
Όμως όσο και αν φαίνεται αδύνατον, σε έναν “υβριδικό” πόλεμο ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ με αφορμή το Κουρδικό, πολλαπλασιαστές όπως το MQ-9 Repaer έχουν την σημασία τους και πάλι λόγω της αποστολής τους.
Τα “χειρουργικά” χτυπήματα σε τρομοκρατικές ομάδες
Για τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη το θέμα Λιβύη είναι ακόμα ανοιχτό. Καθημερινά οι διάφορες φυλές της χώρας συγκρούονται ώστε σε μια ενδεχόμενη κανονικότητα της χώρας να κάτσουν στην καλύτερη “κυβερνητική” θέση. Η εξάλειψη εξτρεμιστικών ομάδων και φυλών στην Λιβύη είναι προτεραιότητα για όλους ώστε να υπάρξει ένα σχήμα απόλυτα ελεγχόμενο.
Στην ασφάλεια της Ελληνικής αεράμυνας
Ένας επιπλέον λόγος που η Λάρισα επιλέχθηκε – πέρα από τις υποδομές – η συγκεκριμένη βάση προσφέρει το απαραίτητο στρατηγικό βάθος και έχει την ασφάλεια της Ελληνικής αεράμυνας η οποία είναι η μόνη που έχει το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Οι μονάδες των Patriot στην Χρυσούπολη (Καβάλα), της Μίκρας (Θεσσαλονίκη) και της Σκύρου προσφέρουν την απαραίτητη “ομπρέλα”. Γενικά όμως η αεράμυνα της Ελλάδας δίνει προστασία σε όλες τις βάσεις που δημιουργούν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα. Στην Αλεξανδρούπολη η βάση των ελικοπτέρων έχει την προστασία όλων των συστημάτων που προστατεύει το Δ.Σώμα Στρατού (Patriot, Tor-M1, Osa), η Βάση της Σούδας από τους S-300 στην Κρήτη και τέλος η Άραξος από όλο το “πλέγμα” που δημιουργούν οι Patriot από την Καβάλα μέχρι την Κερατέα.

ViaDiplomacy Newsroom