Γιατί η Αλεξανδρούπολη είναι σημαντική και για την Πολωνία – Στο λιμάνι της πόλης ο Πρέσβης

Ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα Artur Lompart μαζί με τον Αναπληρωτή Πρέσβη (Deputy Head of the mission) Tomasz Wiśniewski επισκέφτηκαν την Αλεξανδρούπολη και στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος. Στην συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του Οργανισμού και τον διευθύνων σύμβουλο, συζητήθηκαν θέματα ενέργειας και οι εμπορευματικοί διάδρομοι που εξυπηρετεί το λιμάνι.

Η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της πόλης είναι κομβικής σημασίας για την Πολωνία. Η σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία Οδό και αργότερα με την Σιδηροδρομική Εγνατία, το εντάσσει σε ένα δίκτυο διεθνών δρόμων ταχείας μεταφοράς αγαθών προϊόντων αγαθών και υπηρεσιών. Ένας τέτοιος δρόμος είναι και η οδός Via Carpatia. Η Via Carpatia προβλέπει την άμεση οδική σύνδεση της Κλαϊπέντα (λιμάνι της Λιθουανίας) με τη Θεσσαλονίκη και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάκας, μέσα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Ανατολικών Βαλκανίων. Ξεκίνησε ως σχέδιο από μια πρώτη συμφωνία της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας το 2006. Ο διακρατικός συντονισμός της λεγόμενης «Διακήρυξης του Lancut» ολοκληρώθηκε το 2010 με υπογραφές για την υλοποίηση του σχεδίου από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Ο διεθνής οδικός άξονας Via Carpatia, που συνδέει τον βορρά με τον νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της δεν είναι ένας ακόμη δρόμος, πρόκειται για έναν διάδρομο που περνά μέσα από χώρες του ΝΑΤΟ και καταλήγει άμεσα και γρήγορα στην Ρουμανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές Χώρες. Για αυτό το λόγο είναι και σημαντική η Αλεξανδρούπολη για τους Πολωνούς και τους συμμάχους της. Το 2019 από την Αλεξανδρούπολη ο πρώην Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, είχε αναφέρει τη σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και οικονομίας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη των μετακινήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω των λιμανιών και της προώθησής τους στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση αυτή είχε γίνει με αφορμή την άφιξη στο λιμάνι της ακριτικής πόλης του πλοίου M/V Green Ridge, το οποίο μετέφερε περισσότερα από 800 οχήματα και εξοπλισμό για τις Νατοϊκές ασκήσεις «Saber Guardian» και «Decisive Strike» που θα πραγματοποιηθούν στην Ρουμανία και τις Βαλτικές χώρες.

Επίσης, η Αλεξανδρούπολη είναι σημαντική για την Πολωνία όσο αφορά την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών. Αν και η Ελλάδα είναι εκτός της Πρωτοβουλίας αυτής, η Αλεξανδρούπολη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Πρωτοβουλίας αυτής. «Ως ένδειξη υποστήριξης της κυριαρχίας, της ευημερίας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Ευρωπαίων φίλων μας…οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να χορηγήσουν έως 1 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη, μέλη της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» είχε σημειώσει στις 16 Φεβρουαρίου από την Διάσκεψη του Μονάχου ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας και αναφορά στην σημασία της Αλεξανδρούπολης.

Υπάρχει και η οικονομική διάσταση αφού η Πολωνία μέσω της Via Carpatia αποκτά άμεση πρόσβαση στην Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στην Βαρσοβία να έχει και πρόσβαση σε ενεργειακά έργα όπως το FSRU της ακριτικής πόλης

Τέλος, παρατηρώντας τον χάρτη, ο κάθετος αυτός δρόμος αφήνει εκτός την Σερβία και την Μαύρη Θάλασσα, ενώ περνάει αποκλειστικά από χώρες που είναι στο ΝΑΤΟ όπου η συμμαχία διατηρεί σημαντικά στρατεύματα. Στην Λετονία, την Εσθονία , την Λιθουανία και την Ρουμανία, το ΝΑΤΟ διαθέτει ισχυρές δυνάμεις οι οποίες πραγματοποιούν καθημερινές ασκήσεις και έτοιμες να παρέμβουν οποιαδήποτε στιγμή.

Για τις μονάδες αυτές, ο δρόμος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα αφού έχουν άμεση πρόσβαση στο Στρατηγικό Βάθος των ΗΠΑ που δεν είναι άλλο από την Ελλάδα

ViaDiplomacy Newsroom