Γιατί η Δύση δεν επιβάλλει κυρώσεις στους βασικούς συμμάχους του Πούτιν στον Καύκασο;

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζονται για ειρήνη στον Καύκασο και φιλοδοξούν να επιτύχουν μια ειρηνική διευθέτηση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν σχετικά με το Καραμπάχ, πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ruben Vardanyan, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, κάλεσε τους συναδέλφους του να πάρουν τα όπλα.

Βασικά, μια παρόμοια ρητορική αντιστοιχεί στη γεωπολιτική νοοτροπία της κυβέρνησης Πούτιν για την εδραίωση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή της Κασπίας. Γιατί όμως δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε αυτόν τον πολεμοχαρή του Καυκάσου και αντίπαλο της Ουκρανίας;

«Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Η τελευταία γραμμή έχει ξεπεραστεί: είτε υπερασπίζεστε το Αρτσάχ [το αρμενικό όνομα για το Καραμπάχ] είτε ενάντια σε όλο τον αρμενικό λαό», δήλωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος στο κανάλι του στο Telegram στις 29 Μαΐου.

Η ουκρανική διαδικτυακή πύλη Cenzor  ανέφερε νωρίτερα  ότι η Ρωσία «έχει μερίδιο στο πάγωμα της σύγκρουσης στο Καραμπάχ για να διατηρήσει την επιρροή της στον Νότιο Καύκασο και τις στρατιωτικές της βάσεις στην Αρμενία».

Το καναδικό περιοδικό  Geopolitical Monitor  είπε ότι «το Κρεμλίνο έστειλε τον Βαρντανιάν στο Καραμπάχ λόγω του φόβου ότι η ΕΕ θα πετύχαινε την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης» .

Με καταγωγή από την Αρμενία, ο Βαρντανιάν διοικούσε τη λεγόμενη κυβέρνηση του Καραμπάχ, μια περιοχή που ήταν de jure μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά εν μέρει κατεχόμενη από φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από το Κρεμλίνο, την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, ακόμη και μετά την παραίτησή του από τη θέση του, ο Vardanyan συνεχίζει να εμποδίζει την επίτευξη ειρήνης στο Καραμπάχ.

Η Ρωσία ενεργεί βάσει μιας μοναδικής αρχής είτε πρόκειται για θέμα Ουκρανίας είτε Καυκάσου ή άλλων περιοχών – διαίρει και βασίλευε.

Όπως αρμόζει σε έναν προστατευόμενο της Μόσχας, στον οποίο η Ουκρανία  επέβαλε  κυρώσεις τον Οκτώβριο του 2022, ο Βαρντανιάν προπαγανδίζει ανοιχτά τη φιλορωσική θέση. Για παράδειγμα, η ανακοίνωσή του που έγινε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους είναι απόδειξη αυτού: «Οι [Ρώσοι] ειρηνευτές είναι η δύναμη που υποστηρίζει το Αρτσάχ…».

«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει από την πλευρά μας, ώστε να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερους αριθμούς», είπε πρόσφατα ο Βαρντανιάν.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση στις 9 Μαΐου στο Khankendi, επεσήμανε την αναγκαιότητα της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, την οποία η Wall Street Journal  αποκαλεί μέσο για τη διατήρηση της επιρροής του Πούτιν στον Νότιο Καύκασο.

Διεθνή ΜΜΕ για τον ιδιαίτερο ρόλο του Βαρντανιάν

Τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης εξηγούν γιατί ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρούμπεν Βαρντανιάν διορίστηκε να ηγηθεί του Καραμπάχ, γιατί μπορεί να θεωρηθεί ως προστατευόμενος του Κρεμλίνου, καθώς και γιατί είναι αυτός που είναι επιφορτισμένος με τη διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το επίλυση της διαφοράς γύρω από το Καραμπάχ.

«Ο Βαρντανιάν… ήταν και εξακολουθεί να είναι μια επέκταση της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας»,   αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Townhall .

«Η στρατηγική του Vardanyan στοχεύει όχι μόνο στην υποκίνηση εθνικού μίσους και στην αποκατάσταση του ρωσικού ελέγχου στην Αρμενία, αλλά και στη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη λεκάνη της Κασπίας στην Ευρώπη», αναφέρει η Washington Times .

Σύμφωνα με το The Hill «ο Vardanyan επιδιώκει να απονομιμοποιήσει την επιστροφή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και τροφοδοτεί τις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζερμπαϊτζάνων προκειμένου να διατηρήσει τον ρόλο της Ρωσίας ως του κύριου «ενδιάμεσου»».

Σύμφωνα με το  Politico «ο Βαρντανιάν εκμεταλλεύεται την επιρροή του για να στρέψει την κοινή γνώμη της αρμενικής κοινότητας του Καραμπάχ εναντίον του κόσμου».

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Βαρντανιάν είναι ο άνθρωπος του Κρεμλίνου», είπε το Politico.

Σύμφωνα με το  Al Jazeera  «…Η εμφάνιση του Βαρντανιάν [στο Καραμπάχ] παρουσιάζεται ως μέρος της ρωσικής πολιτικής που έχει σκοπό να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν… Ο Vardanyan έχει κάνει πολύ λίγα για να αποκρούσει την υποψία, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή του προστασία των Ρώσων ειρηνοποιών στο Καραμπάχ» .

Υπό τις κυρώσεις της ΕΕ

Ο Βαρντανιάν είναι διαβόητος λόγω της έρευνας της Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων με την OCCRP της εταιρείας του  «Troika Dialog»  και του ρόλου της στη δημιουργία υπεράκτιων δικτύων.

«Ο Βαρντανιάν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, είναι κοντά στον Πούτιν… κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος μέσω υπεράκτιων εταιρειών και μεταφορά κεφαλαίων σε φίλους του Πούτιν με επιρροή», ανέφεραν  οι Washington Times . Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει επίσης δεσμούς με την Τεχεράνη, η οποία  παρέχει  υποστήριξη στη Μόσχα: «Οι δεσμοί του με το Ιράν μπορούν να εντοπιστούν μέσω του Ταμείου Gorchakov, το οποίο διοργανώνει εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αρμενία, με τη συμμετοχή ομιλητών από την Τεχεράνη εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση».

Ο ρόλος του Βαρντανιάν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Ο Βαρντανιάν είναι συνένοχος στην επίθεση κατά της Ουκρανίας. Αυτό είχε  δηλώσει  κατηγορηματικά ο βουλευτής του Βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος Μπομπ Μπλάκμαν: «Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο Ρώσος ολιγάρχης αρμενικής καταγωγής είχε αναπτυχθεί στο Καραμπάχ, προφανώς, από τη Ρωσία. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι βρίσκεται υπό κυρώσεις λόγω της Ρωσίας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Οι εταιρείες του χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία και συμμετείχαν στη διαδικασία στρατιωτικής επέκτασης στην Ουκρανία και το Καραμπάχ.

Σε όλες τις ομιλίες του ο Εξελεντ προτιμά να ΜΗΝ ΑΝΑ την επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, ενεργώντας έτσι ως συνεργός στα εγκλήματα του οικοδεσπότη του στο Κρεμλίνο. 

Η συνέντευξή του στο BBC HARDtalk  τον Ιανουάριο του 2023 είναι μια καλή περίπτωση. Τότε ήταν που υπηρετούσε ακόμη ως επικεφαλής του Καραμπάχ. Στη συνέχεια αρνήθηκε επισήμως να καταδικάσει τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, ήδη τον Μάιο του 2023 σε συνέντευξή του στο κανάλι Youtube @RussiansAreOkay δήλωσε ότι  η συζήτηση για τη γενοκτονία του ουκρανικού έθνους ήταν «άσκοπη». 

Ο συνεργός του Πούτιν πρέπει να υποστεί την τιμωρία που του αξίζει

Η μυωπία των διεθνών δημόσιων θεσμών που μάχονται εναντίον των πιστών του Κρεμλίνου και εκείνων που εμπλέκονται στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, προκαλεί έκπληξη. Για παράδειγμα, ο Βαρντανιάν δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στη βάση των συνεργών της ρωσικής επίθεσης « Myrotvorets ».

Και παρά το γεγονός ότι μπορεί να θεωρηθεί υπηρέτης του Πούτιν και αγωγός των συμφερόντων του στον Καύκασο, ο Βαρντανιάν μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ένας από τους χορηγούς δολοφονιών Ουκρανών.

Παρόλο που η κυβέρνηση της Ουκρανίας έθεσε τον πρώην επικεφαλής του Καραμπάχ στη λίστα κυρώσεων τον Οκτώβριο του 2022, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δεν έχουν ακολουθήσει ακόμη το προβάδισμα. Επιπλέον, πριν από την πλήρους κλίμακας ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, το 2019 η πρωτοβουλία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Βαρντανιάν ως συνεργάτη του Κρεμλίνου υποβλήθηκε  από  22 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήδη από το 2022, 46 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ  ζήτησαν την  επιβολή προσωπικών κυρώσεων εναντίον του.

(πηγή: sofiaglobe.com)

ViaDiplomacy Newsroom