Γιατί είναι ικανοποιημένο το ΝΑΤΟ από την αναβάθμιση των Ελληνικών F-16

Την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό. Από εκείνη την στιγμή και μετά όλες οι αναφορές σημείωναν πόσο σημαντική είναι αυτή η συμφωνία ώστε να  αντιμετωπισθεί η Τουρκική απειλή.

Μέσα στο καλοκαίρι θα πετάξει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα F-16 το οποίο θα είναι το πρώτο όπου θα γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές για το τελικό πακέτο αναβάθμισης

Το αποτέλεσμα αυτής απόφασης, την επιχειρησιακή, η Ελληνική Πολεμική αεροπορία θα την καρπωθεί μετά από 3 έτη. Κάθε χρόνο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραδίνονται στην Πολεμική Αεροπορία 12 αεροσκάφη ξεκινώντας από το 2019 και η ολοκλήρωση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί σε 7 χρόνια από σήμερα

Ένα όπλο για την Ελληνική Διπλωματία

Η αναβάθμιση των αεροσκαφών δεν είναι γίνεται επειδή είναι αυξημένη η τουρκική προκλητικότητα αλλά γιατί είναι απαραίτητη για την Πολεμική Αεροπορία η διατήρηση της εναέριας υπεροχής λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής ισχύος.

Με την εξέλιξη αυτή η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί  να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προέρχονται από τα Ανατολικά, αλλά και να κρατήσει το πλεονέκτημα που έχει η χώρα στην συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα από το 2017, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Συμμαχία, περιπολεί στους εναέριους χώρους της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας.

Το Ραντάρ AESA – Active Electronically Scanned Array του Viper είναι από τα ισχυρά του όπλα απέναντι στα αεροσκάφη 4ης γενιάς των Ρώσων

Αυτό συμβαίνει και λόγο της θέσης της στον γεωγραφικό χώρο αλλά κυρίως και γιατί είναι η μόνη αξιόπιστη και αξιόμαχη πολεμική αεροπορία από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ που μπορεί να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή. Η περιπολία γίνεται με αεροσκάφη F-16 που επιτρέπει την συνεργασία με συμβατές μονάδες του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper δίνει στην χώρα ένα ακόμα πλεονέκτημα μέσα στο ΝΑΤΟ το οποίο είναι απόλυτα ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη αφού θα έχει στην περιοχή ένα όπλο το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τα προηγμένα ρωσικά αεροσκάφη. Μαζί με τα 14 F-16 Block 70/72 αξίας  2,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποκτά Σλοβακία ως αντικατάσταση του στόλου των MiG-29, το ΝΑΤΟ θα διαθέτει σε όλο τον εναέριο χώρο που θα έχουν ευθύνη οι δό χώρες (Σλοβακία – Ελλάδα) μια ισχυρή δύναμή

Τα Viper αντιμετωπίζουν και την Κινέζικη Αεροπορία

Κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στην Ταϊβάν όπου τα F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία έχουν μπει σε πρόγραμμα αναβάθμισης σε Viper με τις δοκιμές να ξεκινούν από αμερικανούς πιλότους σε 4 αεροσκάφη μέσα στο 2018 ώστε να αντιμετωπισθεί η νέα γενιά αεροσκαφών της Κίνας.

Η Lockheed Martin έλαβε ποσό 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση 144 μαχητικών F-16A/B Block 20 για την Ταιβάν το 2011

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας ανακοίνωσε επισήμως την πέμπτη γενιά μαχητών τύπου  stealth, το  J-20. Επιπλέον, η Κίνα βρίσκεται στη διαδικασία προσθήκης νέων δυνατοτήτων στα δικά της πολύ ικανά Su-27 Flanker της τέταρτης γενιάς, καθώς και στην επέκταση του στόλου αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου.

Να σημειώσουμε πως η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν όπως και η Ελληνική, ενδιαφέρεται ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το στόλο των 50 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5,τα οποία υπηρετούν από την δεκαετία του 1990 και έχουν γίνει όλο και πιο επιρρεπή σε ατυχήματα.

Η Ταϊβάν και η Γαλλία έχουν συζητήσει για το ενδεχόμενο αυτής της αναβάθμισης από τον Ιούνιο του 2017, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παράταση της ζωής των σχετικών πυραύλων αέρος-αέρος Mica και Magic 2.

 

ViaDiplomacy Newsroom