Γιατί ο Ιβάν Σαββίδης θα πληρώσει το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ

Την Τέταρτη 17 Ιανουαρίου θα βγει η τελική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων στα οποία προέβησε η ΣΕΚΑΠ κατά της απόφασης εκτέλεσης του προστίμου. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει πει, και όχι τώρα αλλά πολλούς μήνες πριν πως, αν επιβληθεί το πρόστιμο θα κλείσει την εταιρεία.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό προς το Ελληνικό κράτος και όχι την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους, ένα κόλπο παλιό και πετυχημένο. Απειλείς με απολύσεις, οι τοπικοί παράγοντες και η κυβέρνηση νιώθουν την απειλή με στόχο να αλλάξεις μια απόφαση υπέρ σου.

Αυτή την φορά όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τον Σαββίδη και αυτό γιατί την ΣΕΚΑΠ την χρειάζεται και ίσως ακόμα περισσότερο και από τον ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν σε αυτή την περίπτωση έχει να αντιμετωπίσει την νομιμότητα αλλά κυρίως την αξιοπιστία του. Ότι και να του έταξαν για το πρόστιμο, το οποίο και προφανώς γνώριζε ότι θα επιβληθεί – αγόρασε μια εταιρεία που έκανε λαθρεμπόριο – η απόφαση αφορά την Ελληνική Δικαιοσύνη και όχι την κυβέρνηση, η νομιμότητα δεν μπορεί απλά να ξεπεραστεί.

Η αξιοπιστία του, αν ο Ιβάν Σαββίδης κλείσει την εταιρεία και απολύσει 170 εργαζόμενους, θα το έχει κάνει όχι επειδή δεν έχει τα χρήματα αλλά επειδή δεν του χάρισαν ένα πρόστιμο όπως ο ίδιος είπε. Και αν ως επιχειρηματίας λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δούμε αργότερα μια άλλη κερδοφόρα εταιρεία του στην Ελλάδα να κλείνει με ίδιο τον τρόπο.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στην συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα, πήρε μια εταιρεία χρεοκοπημένη και μέσα σε δύο χρόνια την έκανε κερδοφόρα. Και αυτός ήταν ο λόγος που ο Ιβάν Σαββίδης πήρε την ΣΕΚΑΠ. Δεν την πήρε ούτε για την παρακάλεσε ο Σαμαράς όπως αναφέρει ούτε γιατί το ίδιο διάστημα ενδιαφερόταν οι Τούρκοι και έκανε χάρη στην Θράκη. Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε την ΣΕΚΑΠ (όπως και τον ΠΑΟΚ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ) γιατί ήταν ένα δυνατό brand, ένα brand με το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δίκτυο του και την δυναμική του για να μπει στην κλειστή Ευρωπαϊκή αγορά.

Και το έκανε, πετυχημένα, όντως μέσα σε δύο χρόνια, με σωστή διαχείριση έφερε κέρδη σε μια εταιρεία που της έδωσε αυτό που έλειπε. Ο Ιβαν Σαββίδης είναι “τσιγαράς” , από εκεί ξεκίνησε και από εκεί γιγαντώθηκε, και η ΣΕΚΑΠ ήταν μια ευκαιρία όπου την άρπαξε. Να κάτσει να στήσει εκ νέου ένα νέο brand θα του στοιχίσει πολύ περισσότερο από ότι το πρόστιμο, οι απολύσεις και οι υποχρεώσεις στις τράπεζες

Όμως, μπορεί να λειτουργεί και με την μέθοδο της απασφάλισης, να μην τον ενδιαφέρει το δίκτυο της εταιρείας, να μην τον ενδιαφέρει ότι του δίνει κέρδη μια εταιρεία που αγόρασε τσάμπα, να μην τον ενδιαφέρει οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει (άραγε τι θα πούνε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ όταν ο πρόεδρος τους έστειλε στο δρόμο 170 οικογένειες), μπορεί να μην τον ενδιαφέρει ούτε καν τα εκ. ευρώ που θα χάσει από το άμεσο κλείσιμο της εταιρείας.

Μπορεί, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης πολεμά πρώτα από όλα να εδραιώσει την αξιοπιστία του σε έναν έναν χώρο όπου ποντάρει στο κοινωνικό και πολιτισμικό συναίσθημα των πολιτών, και με αυτό δεν θα έρθει σε σύγκρουση

ViaDiplomacy Newsroom