Γιώργος Κουμουτσάκος : Ποια είναι τα γνωστά ζητήματα που το ΥΠΕΞ συζητά με την Αλβανία

Για μυστική διπλωματία και στις επαφές με την αλβανική κυβέρνηση κατηγορεί το υπουργείο εξωτερικών ο κ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή επισημαίνει προς τον κ Νίκο Κοτζια πως «Aπό 19 έως 21 Ιανουαρίου 2018 συναντηθήκατε με τον Αλβανό ομόλογό σας, κ. Μπουσάτι, στην Κορυτσά, προκειμένου να συνεχίσετε τις συνομιλίες επί θεμάτων που αφορούν και επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2017 στην Κρήτη.

Στη συνέχεια εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, το οποίο, κατά λέξη, αναφέρει γενικόλογα ότι οι δύο αντιπροσωπείες “σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα” και επανέλαβαν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διμερείς επαφές προς την κατεύθυνση αυτή».

«Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, ο κ. Μπουσάτι είχε αναφέρει ότι, στο πλαίσιο των εν λόγω συνομιλιών, συζητείται και το ανύπαρκτο θέμα των “Τσάμηδων”.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Παρά την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, η δήλωση του κ. Μπουσάτι δεν έτυχε ξεκάθαρης διάψευσης από ελληνικής πλευράς. Το Υπουργείο Εξωτερικών αρκέσθηκε στη διοχέτευση δηλώσεων ανωνύμων “κύκλων” του προς τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν συζητείται το “Τσάμικο” στο πλαίσιο των ελληνό-αλβανικών συνομιλιών» συνεχίζει ο κ Κουμουτσάκος και ρωτά:

–   Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα “γνωστά ζητήματα”, τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο των εν εξελίξει επίσημων ελληνό-αλβανικών επαφών;

–   Γιατί δεν αναφέρονται ρητά εφόσον είναι “γνωστά”; Γιατί αποκρύπτονται;

–   Εάν, ειδικότερα, στο πλαίσιο των επίσημων αυτών συνομιλιών, συζητείται έμμεσα ή άμεσα το δήθεν θέμα των “Τσάμηδων”;

Πηγή http://www.protothema.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.