Γιούρι Κιμ για τα 11 χρόνια της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ- Σύντομα σε λειτουργία η βάση Κουσόβα

Για τα 11 χρόνια από την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε με tweet η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα.«Στα 11 χρόνια από τότε η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι Αλβανικές δυνάμεις, έχουν ρίξει αίμα, ιδρώτες και δάκρυα μαζί στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κοσσυφοπέδιο και τη Λετονία.» ανέφερε

Στο ίδιο tweet η Γιούρι Κιμ αναφέρθηκε και στην «Πόλη του Στάλιν», την Κουσόβα όπου σύντομα, όπως σημείωσε, θα ξεκινήσει η λειτουργία της. Νότια των Τιράνων υπάρχει η αεροπορική βάση Κουσόβα η οποία ονομάστηκε «Πόλη του Στάλιν» την εποχή όπου η Αλβανία ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Η βάση η οποία σταμάτησε να λειτουργεί από το 2005, είναι σήμερα ένα νεκροταφείο από εκατοντάδες Σοβιετικά και Κινεζικά MIG.

Ο αεροδιάδρομος  σχεδιάστηκε από τους Σοβιετικούς οι οποίοι όπως σε όλα τα αεροδρόμια που κατασκεύασαν και βρισκόταν κοντά σε χώρες τις Δύσης, τα υπονόμευαν με τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών σε περίπτωση που έπεφταν σε χέρια του εχθρού. Όλη η βάση χτίστηκε από πολιτικούς κρατουμένους τη δεκαετία του 1950.

«Η βάση είναι η πρώτη του ΝΑΤΟ (αεροπορική) που θα δημιουργηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια», είχε ανέφερε η υπουργός Άμυνας Όλτα Χάτσα στο Reuters. Για την ανακατασκευή της Βάσης, το ΝΑΤΟ σε πρώτη φάση και για να είναι λειτουργική, θα δαπανήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ (58 εκατομμύρια δολάρια)

Η Αλβανία θεωρεί ότι έχει η βάση θα βοηθήσει στην σταθερότητα των Βαλκανίων ενώ θα είναι και οικονομική ανάσα για την περιοχή που μαστίζεται από τη μετανάστευση και την ανεργία. «Μια βάση του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της χώρας και οι ξένοι επενδυτές θα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην Αλβανία. Θα είναι επίσης καλό για την απασχόληση στην περιοχή » ανέφερε ο Klement Alikaj πρώην στρατιωτικός.

Σε όλο το συγκρότημα της Βάσης υπάρχουν και τρία υπόστεγα στα οποία φυλάσσονται περισσότερα από 100 MIG σχετικά συντηρημένα και ορισμένα και σε πτητική κατάσταση.

 

ViaDiplomacy Newsroom