Γιούρι Κιμ στο «V»: Η γεωγραφία είναι αυτό που έχει σημασία- Γι’ αυτό είναι σημαντικές χώρες Ελλάδα και Αλβανία

Η Αμερικανίδα Πρέσβης στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, συμμετείχε στο 5ο Southeast Europe Energy Forum 2021 μαζί με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στη Βόρεια Μακεδονία Kate Mary Byrnes, στη Βουλγαρία Herro Mustafa και στη Σερβία Anthony F. Godfrey.

Η Γιούρι Κιμ στην ομιλία της σημείωσε πως η παραγωγή ενέργειας στην Αλβανία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και παρότι πρόκειται για μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ωστόσο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα από την ποσότητα των ετήσιων βροχοπτώσεων, γεγονός που καθιστά τη χώρα ελλειμματική σε ηλεκτρική ενέργεια που δεν επαρκεί για την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών των καταναλωτών. Υπό αυτό το πρίσμα, η Αμερικανίδα πρέσβης αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρότζεκτ που έχουν αμερικανική στήριξη και στόχο έχουν να καταστεί η Αλβανία ένας «συνεπής παραγωγός πράσινης ενέργειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε

Κάποιες χώρες προτιμούν η Αλβανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ

Μιλώντας στο «Viadiplomacy» ανέφερε πως τα Τίρανα έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στις διαδικασίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλές από αυτές να είναι επώδυνες και πολύ πολύ δύσκολες. «Κάποιοι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να γίνει αυτό ,αλλά εγώ και η Αμερικανική Πρεσβεία προχωράμε μπροστά,κρατημένοι χέρι,χέρι», τόνισε

Στην ερώτηση του «V» αν υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή την προοπτική ανέφερε πως «ναι,κάποιες χώρες προτιμούν η Αλβανία να μην είναι υπέρ της Ευρώπης και υπέρ της Αμερικής και γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι χώρες παραδοσιακά.Ευτυχώς όμως στην Αλβανία επειδή έχουν τη δική τους ιστορία με αυτές τις χώρες και λόγω εμπειρίας,γνωρίζουν την αλήθεια.»

Σημαντικές χώρες Αλβανία και Ελλάδα για τις ΗΠΑ

Σχετικά με την Αμερικανική παρουσία και την σημασία του λιμανιού του Δυρραχίου σημείωσε πως «το 2021, έγιναν κάποιες δραστηριότητες στην Αλβανία αλλά και στη Ελλάδα, όπου 26.000 στρατεύματα ενεπλάκησαν (σ.σ αναφορά στην άσκηση Defender) από 28 xώρες και έπειτα 13 χώρες οι οποίες έκαναν άλλες δραστηριότητες. H Αλβανία ήταν ο οικοδεσπότης στις περισσότερες δραστηριότητες και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι η πιο μεγάλη και πολυεπίπεδη αμερικανική άσκηση στα δυτικά Βαλκάνια που έγινε ποτέ από την εποχή του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Για την Αλβανία είχαμε 3 στρατηγούς με 4 αστέρια που ήρθαν για την άσκηση. Δεν έγινε ποτέ ξανά αυτό. Μάλιστα την Τρίτη θα έρθει ένας ακόμη Στρατηγός ο οποίος θέλει να εξετάσει  πως να δουλεύεις μέσα και για την Αλβανία. Είναι απλό. Κοιτάξτε το χάρτη, την ιστορία. Η γεωγραφία είναι αυτό που έχει σημασία. Γι’ αυτό είναι σημαντικές χώρες η Ελλάδα και η Αλβανία. Μπορεί η Αλβανία να μην είναι μεγάλη, αλλά είναι υπέρ των Αμερικανών και αν κοιτάξετε την περιοχή, την ανατολική Μεσόγειο και την στρατηγική των Αμερικανών, την νέα στρατηγική και η Αλβανία μπορεί να είναι μέρος της και νομίζω ότι και η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέρος της.»

Στηρίζουμς την Πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

Σχετικά με την Πρωτοβουλία Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας, «Ανοιχτά Βαλκάνια», η Γιούρι Κιμ ανέφερε, «εμείς υποστηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προκαλεί σπουδαία συνεργασία στα ανατολικά Βαλκάνια. Τα ανοιχτά Βαλκάνια τώρα κριτικάρονται γιατί τρεις χώρες συμμετέχουν και τρεις χώρες δεν συμμετέχουν από τα δυτικά Βαλκάνια, Ελπίζουμε οι άλλες τρεις χώρες να συμμετάσχουν. Και ξέρουμε ότι αυτές οι χώρες δεν συμμετέχουν από επιλογή, όχι επειδή είπαν οι άλλες τρεις ότι εξαιρούνται. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί μια συνθήκη για να συμμετάσχουν και αυτές οι 3 χώρες. Είναι χρήσιμο, θα βοηθήσει σε μια πλήρη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή ένωση.»     

ViaDiplomacy Newsroom