Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ: Η Ευρώπη έκανε ένα πρώτο βήμα

Σημαντικό πρώτο βήμα, που διαμορφώθηκε μετά τις πιέσεις που άσκησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, για πρώτη φορά ο κ. Μπορέλ παίρνει εντολή να συντάξει αναλυτική γραπτή έκθεση για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ-Τουρκίας μπαίνει σε καθεστώς παρακολούθησης, πράγμα που έθεσε εξαρχής η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, με το κείμενο υποχρεώνεται εμμέσως η Τουρκία σε moratorium ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο βουλευτής Σερρών μίλησε για τη δυνητική διεύρυνση των μέτρων κατά της Τουρκίας αλλά και για την συμπερίληψη του αρνητικού ρόλου της Άγκυρας στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μετά και τις πρόσφατες – όπως ανέφερε – αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης.

Η περιγραφή του θαλάσσιου χώρου Ελλάδας και Κύπρου με τον ενιαίο όρο «Ανατολική Μεσόγειος» είναι επίσης σημαντική, καθώς δείχνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει την περιοχή ως έναν ενιαίο χώρο ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας που παραβιάζει η Τουρκία, εξήγησε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις παραμένουν συνυφασμένες με τις ελληνοτουρκικές, παρόλο που η Τουρκία επιχείρησε ανεπιτυχώς να τις διαχωρίσει. Τέλος, για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Χατζηβασιλείου συμπλήρωσε ότι η συμφωνία των ηγετών ξεμπλοκάρει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ανοίγει τον δρόμο για την ανόρθωση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία.

ViaDiplomacy Newsroom