Το Grexit «προ των πυλών» – Τα διεθνή ΜΜΕ αναλύουν το γιατί και πως

Σε κύριο  θέμα των διεθνών ΜΜΕ εξελίσεται το ενδεχόμενο ενός Grexit καθώς πλησιάζουν όλο και περισσότερο οι κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η πιθανότητα να αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα ΜΜΕ να εξετάζουν τα σενάρια ενός Grexit και τις συνέπειές του πανω στην ευρωζώνη και στη χώρα μας. Τα δημοσιεύματα προέρχονται αυτή τη φορά από μια γαλλική, βρετανική και γερμανική εφημερίδα. Η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ενός Grexit, η βρετανική Independent αναρωτιέται «μήπως είναι αναπόφευκτο το Grexit;» και η γερμανική Bild επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αναλυτικότερα:

Le Monde «H Ελλάδα απειλεί εκ νέου την ευρωζώνη;»

Η γαλλική εφημερίδα δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ενός Grexit. Επισημαίνει ότι ο κίνδυνος αυτός δείχνει λιγότερο πιθανός σήμερα από οτι το 2011 και ότι είναι εντελώς διαφορετικής φύσης «και αυτό για έναν απλό λόγο» διότι το 90% του ελληνικού χρέους ανήκει -μετά το κούρεμα του 2012- στα ευρωπαϊκά κράτη και στους διεθνείς κρατικούς δανειστές. Δηλαδή, αφορά, πολύ λιγότερο τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως συνέβαινε πριν από τέσσερα χρόνια.

Στην ανάλυση του ελληνικού χρέους επισημαίνει ότι :155 δισ. ευρώ κατείχαν οι κρατικοί διεθνείς δανειστές της Ελλάδας και 205 δισ. ευρώ κατείχαν οι ιδιώτες δανειστές. Το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας από την τρόικα υπενθυμίζει η εφημερίδα, έγινε στις 8 Μαρτίου του 2012. Οι ιδιώτες δανειστές που κατείχαν το 83,5% του χρέους δέχτηκαν να χάσουν από 53,5% ως 70% στο σύνολο των δανείων τους. Αυτή η κίνηση ξεμπλόκαρε εκ νέου ένα σύνολο 130 δις ευρώ κρατικό ευρωπαϊκό δάνειο από το δεύτερο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ συμφώνησε σε ένα δάνειο 28 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 9,7 δις εμπεριέχονταν στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας που είχε παραχωρηθεί στη χώρα τον Μάιο του 2010.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα αποφύγει μια νέα διαγραφή του χρέους θεωρεί πως δεν μπορεί να αποφευχθεί και δεν βλέπει πιθανή μια επιμήκυνση της διάρκειας της αποπληρωμής των δανείων που της έδωσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της αν η Αθήνα απορρίψει όλα τα μέτρα λιτότητας.

Independent: «Μήπως είναι αναπόφευκτο το Grexit; »

H βρετανική εφημερίδα πιστεύει ότι αν αυτό που χρειαζόταν η ευρωζώνη για να σταθεροποιηθεί, ήταν η έξοδος της Ελλάδας, τότε θα είχε συμβεί. Οι διαδοχικές κρίσεις κρατικού χρέους της Ελλάδας, έχουν προσφέρει κάθε ευκαιρία στη Γερμανία να πιέσει για Grexit. Ωστόσο γράφει ότι «η υποψία είναι ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός και η γενναιοδωρία δεν συνοδεύονται από την ελληνική αποφασιστικότητα και αυτοθυσία. Περισσότερο από υποψία, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θριαμβεύσει στις εκλογές. Απειλεί να αθετήσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα, καθώς είναι πολύ αυστηρή, παρά το ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι «μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει μια ακόμη χειρότερη φήμη για την ικανότητά της να τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα ακολουθούσε σύντομα. Μια νέα εκδοχή της δραχμής θα είχε υποστεί άμεση υποτίμηση, και η αξία του χρέους σε δραχμές, θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο. Η χρεοκοπία θα ήταν τότε η μόνη επιλογή. Κανένας δεν θα τους δανείζει. Οι Έλληνες θα υποφέρουν περισσότερο από ό,τι τώρα».

Ωστόσο επισημαίνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό και για την ευρωζώνη αφού ο συχνά παράλογος πανικός, εξαπλώνεται από τράπεζα σε τράπεζα και από χώρα σε χώρα, κάτι το οποίο συμβαίνει και τώρα, με το ευρώ να βρίσκεται σε νέα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δολάριο. Πολλές κυβερνήσεις πρέπει να διερωτώνται σιωπηλά αν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απλώς αναπόφευκτη, καθώς η ελληνική αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις αποδειχθεί κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και εκτιμάει ότι η υπομονή των ηγετών της ευρωζώνης εξαντλείται.

Bild «Το Βερολίνο προετοιμάζεται για Grexit»

Η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Eυρωζώνη, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις στην περίπτωση που οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για την περίπτωση που στην Ελλάδα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας και ένα μέρος του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα επισημαίνει πως οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζών αν οι πελάτες τους σπεύσουν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.