«Δημοσκόπηση» του ελληνικού διαδικτύου για το κρίσιμο Eurogroup

Των Νίκου Αρβανίτη / Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την πρόταση της Αθήνας έγινε «πόλο έλξης» για το ελληνικό διαδίκτυο που την αντιλαμβάνεται ως μια από τις σημαντικότερες «μονομαχίες» Ελλάδας και ΕΕ στην εποχή της άγριας λιτότητας. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup σας παρουσιάζουμε τις αντιδράσεις στο ελληνικό διαδίκτυο, τις αναφορές και τα συναισθήματα για τους πρωταγωνιστές του, αναλύοντας με τη βοήθεια του Palo Pro τα στοιχεία της περιόδου 2/3 – 5/3 2015.

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι σε επίπεδο προσώπων αναδεικνύεται μακράν ως πιο δημοφιλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης με 32179 συνολικές αναφορές. Ο Βαρούφακης συνεχίζει να βάζει «φωτιά» στο ελληνικό διαδίκτυο με τις δηλώσεις του και το lifestyle του. Ο επόμενος στη σειρά είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με 3131 αναφορές, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και της ανάγκης για άμεση κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας. Ο τρίτος σε αναφορές είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με 529 συνολικές αναφορές, ακολουθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταίσελμπλουμ με 509 αναφορές και τελευταίος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ με 120 συνολικές αναφορές.

Τα στοιχεία του Palo Pro σε επίπεδο θεσμών δίνουν την απόλυτη κυριαρχία στο Eurogroup με συνολικά 7207 αναφορές και ακολουθούν το ΔΝΤ με 3687 και η ΕΚΤ με 438.

Τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου από την πλευρά τους εμφανίζουν μια θετική εικόνα για τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης μετά από δυο εβδομάδες επιστρέφει με πρωτιά στα θετικά συναισθήματα καθώς συγκεντρώνει 5470 θετικά έναντι 5459 αρνητικών. Ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει 659 θετικά συναισθήματα έναντι 602 αρνητικών, ο Γιάννης Δραγασάκης 118 θετικά και 35 αρνητικά. Ο Γέρουν Νταίσελμπλουμ, ο εκπρόσωπος της άλλης πλευράς, συγκεντρώνει περισσότερα θετικά συναισθήματα που ανέρχονται σε 158 έναντι 73 αρνητικών.

Σε επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών την κυριαρχία σε θετικά συναισθήματα με βάση τα στοιχεία του Palo Pro την έχει το Eurogroup με 2137 θετικά συναισθήματα έναντι 1401 αρνητικών που ενδεχομένως να εκφράζουν και την αισιοδοξία του ελληνικού διαδικτύου για μια επιτυχή έκβαση της συνεδρίασης. Αντίθετα στα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν το ΔΝΤ με 977 αρνητικά έναντι 605 αρνητικών καθώς και η ΕΚΤ με 99 αρνητικά έναντι 91 θετικών.

Διαβάστε ολη την ανάλυση στο www.palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.