H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Πολωνίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της αναφέρει ότι το πολωνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 3,2% το 2015 (σε προηγούμενη πρόβλεψη γινόταν λόγος για 2,8%) και κατά 3,4% το 2016. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,7% το 2016, από 3,6% το 2014.

Σύμφωνα με την Eurostat, τον Δεκέμβριο του 2014 το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 8,0% από 8,2% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με την πολωνική Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (GUS), που χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία υπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 11,5% και 11,4%.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Υφυπουργός Οικονομικών Hanna Majszczyk, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 ήταν μικρότερο από 30 δισ. Ζλότυ, έναντι προϋπολογισθέντος ελλείμματος 47,5 δισ. Ζλότυ. Η διαφορά μεταξύ της προϋπολογισθείσας αξίας και της τελικής αξίας του ελλείμματος αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων κατά 5 δισ. και στη μείωση των δαπανών κατά 12 δισ. Ζλότυ.

Ο επικεφαλής της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας KNF κ. Andrzej Jakubiak παρουσίασε σχέδιο ελάφρυνσης των Πολωνών δανειοληπτών που επλήγησαν από την πρόσφατη αιφνιδιαστική μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ελβετικού Φράγκου (CHF) με το Ευρώ (EUR) και το Ζλότυ (PLN).

Η πρόταση της KNF περιλαμβάνει τη μετατροπή των δανείων CHF σε δάνεια PLN και συγκεκριμένα σε δύο χρέη: το πρώτο (ενυπόθηκο) θα αντιστοιχεί στην αξία του δανείου σε Ζλότυ την ημέρα που χορηγήθηκε, ενώ το δεύτερο θα αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της αξίας του πρώτου και της αξίας που προκύπτει από τη μετατροπή με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία του CHF. Η μισή διαφορά του δεύτερου χρέους θα πληρώνεται από τον δανειολήπτη, ενώ η άλλη μισή διαφορά θα ακυρώνεται. Η μετατροπή θα πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση και θα προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη τόσο της τράπεζας όσο και του δανειολήπτη. Σύμφωνα με υπολογισμούς της KNF, το ετήσιο κόστος της πρωτοβουλίας για τον τραπεζικό τομέα θα ανέλθει στα 1,2 δισ. Ζλότυ για μια περίοδο 20-25 ετών.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.