Hwasong-12 : Ποιό είναι το μυστικό του βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου που τρόμαξε την Ιαπωνία

Περισσότερες πληροφορίες για την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου της 28ης Αυγούστου 2017 έγιναν γνωστές από Αμερικανικές, Ιαπωνικές και Κορεατικές πηγές. Πιο αναλυτικά ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στις 05.56 τοπική ώρα ήταν ο βαλλιστικός πύραυλος ενός σταδίου υγρών καυσίμων  ΚΝ-17/Hwasong-12 ο οποίος είχε δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν τέσσερις ακόμη φορές.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ΚΝ-17/Hwasong-12 πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 15ης Απριλίου 2017. Πιο συγκεκριμένα οι δοκιμές του νέου πυραύλους πραγματοποιήθηκαν στις 4, 16 και 29 Απριλίου 2017 και 14 Μαΐου 2017.

Οι τρείς από τις δοκιμές αυτές ήταν αποτυχημένες και μόνο η μία ήταν απόλυτα επιτυχημένη επομένως οι Βορειοκορεάτες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτή την δοκιμή με ένα πύραυλο που κατέχει χαμηλά ποσοστά αξιοπιστίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη δοκιμή (4 Απριλίου 2017) ο πύραυλος ΚΝ-17/Hwasong-12 παρουσίασε αστοχία σε ύψος 189 χλμ σε απόσταση 60 χλμ από την παραλιακή πόλη Sinpo από όπου εκτοξεύτηκε.

Στην δεύτερη δοκιμή (παραλιακή πόλη Sinpo, 16 Απριλίου  2017) ο πύραυλος εξερράγη και στην τρίτη δοκιμή (αεροπορική βάση Pukchang, 29 Απριλίου 2017) ο ΚΝ-17/Hwasong-12 κατέπεσε στο έδαφος της Β. Κορέας λίγο μετά την εκτόξευση.

Η μόνη επιτυχημένη δοκιμή του ΚΝ-17/Hwasong-12 πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2017 με τον πύραυλο να εκτοξεύεται στις 04.58 τοπική ώρα από την περιοχή πλησίον της πόλης Kusong. Ο πύραυλος έφτασε σε απόσταση 787 χλμ και το απόγειο της πτήσης του ήταν 2.111 χλμ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο πύραυλος ΚΝ-17/Hwasong-12 έχει μήκος 15,7 μέτρα διάμετρο 1,65 μέτρα και εμβέλεια 3.700 χλμ με κεφαλή βάρους 650 κιλά.

Η πρώτη δημόσια γνωστή δοκιμή του κινητήρα του πυραύλου πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 και σύμφωνα με αναλυτές ο νέος κινητήρας δεν βασίζεται στον κινητήρα που χρησιμοποιείται στους πυραύλους KN-08 και KN-14 και βασίζεται στον σοβιετικό κινητήρα 4D10 του πυραύλου SS-N-6 Serb (R-27 Zyb) αλλά σε ένα καθαρά νέας σχεδίασης κινητήρα, ο οποίος χρησιμοποιεί συνδυασμό καυσίμου Dimethyl Hydrazine (UDMH) και Nitrogen Tetroxide (N2O4) και προωθητήρες τύπου Vernier.

Για λόγους ασφαλείας του ΚΝ-17/Hwasong-12 το καύσιμο του πυραύλου μεταγγίζεται από βυτιοφόρο λίγο πριν από την εκτόξευση, περιορίζοντας την επιχειρησιακή ευελιξία του συστήματος. Σύμφωνα με αναλυτές ο ΚΝ-17/Hwasong-12 σχεδιάστηκε για να μεταφέρεται οδικώς επί βαρέως οχήματος MAZ-543 του ιδίου τύπου που χρησιμοποιείται για τον βαλλιστικό πύραυλο BM-25 Musudan.

Η πρόσφατη εκτόξευση του ΚΝ-17/Hwasong-12 καταγράφηκε πλήρως από τους δορυφόρους των ΗΠΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ο πύραυλος έφτασε σε απόγειο 550 χλμ και διαλύθηκε σε τρία κομμάτια σε απόσταση 2.700 χλμ από το σημείο εκτόξευσης που ήταν πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου της Pyongyang.

Ο πύραυλος βρέθηκε πάνω από την νήσο Hokkaido στις 06.06 και κατέπεσε σε απόσταση 1.180 χλμ από το ακρωτήριο Erimo στις 06.12 σον Ειρηνικό Ωκεανό.  Στην περιοχή εστάλησαν περιπολικά σκάφη της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής για την περισυλλογή τμημάτων του πυραύλου.

Στόχος των Ιαπώνων είναι να επιβεβαιώσουν μια εκτίμηση που ειδικοί αναλυτές έχουν κάνει για την συγκεκριμένη δοκιμή σύμφωνα με την οποία ο ΚΝ-17/Hwasong-12 που εκτοξεύτηκε την 28η Αυγούστου ήταν εξοπλισμένος με ένα Post-Boost Vehicle δηλ με ένα επιπλέον τμήμα με το δικό του προωθητικό σύστημα τοποθετημένο στην κορυφή του πυραύλου το οποίο επαυξάνει την εμβέλεια του συστήματος και το οποίο φέρει την κεφαλή.

Ο πύραυλος ενός σταδίου ΚΝ-17/Hwasong-12 αποτελείται από το προωθητικό τμήμα και την κεφαλή, όμως στην περίπτωση της δοκιμής της 28ης Αυγούστου οι Ιάπωνες και Κορεάτες αναλυτές εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να δοκίμαζε ένα πρωτότυπο Post-Boost Vehicle το οποίο διαθέτει τους δικούς του πυραυλοκινητήρες  και έφερε την δοκιμαστική κεφαλή.

Το όχημα αυτό μπορεί με τους πυραυλοκινητήρες που διαθέτει να φέρει μετα την αποκόλληση του από το κυρίως σώμα του πυραύλου την κεφαλή σε απόγειο 2.000 χλμ και να επεκτείνει την εμβέλεια κατά 700 χλμ.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σχεδόν στο σύνολο των Αμερικανικών, Ρωσικών, Κινεζικών και Γαλλικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και όπως διαφαίνεται οι Βορειοκορεάτες ενδέχεται να είναι η πέμπτη χώρα που διαθέτει ανάλογη τεχνολογία.

Επομένως σύμφωνα με τους ασιάτες αναλυτές η δοκιμή της 28ης Αυγούστου ενδέχεται να κρύβει κάτι περισσότερο από τις απειλές του Βορειοκορεάτη ηγέτη προς τις ΗΠΑ και αυτό προσπαθούν οι Ιάπωνες να μάθουν στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, 1.180 χλμ από τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.