Οι Αμερικανοί ζητούν από την ΝΔ να ξεκαθαρίσει την στάση της στα Ελληνοτουρκικά – Δεύτερη συνάντηση Πάιατ -Κουμουτσάκου

Την Δευτέρα ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, από την Θεσσαλονίκη έκανε όσο πιο σαφή μπορούσε την στάση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Μιλώντας στο Πρακτορείο Μακεδονίας – Θράκης και στην δημοσιογράφο, Σοφία Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις ενέργειες της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Την Τρίτη, ο Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες με τον τομεάρχη εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο. Στην συνάντηση αυτή την φορά ήταν παρόν και η ανώτερη σύμβουλος της Επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Λίντια Μόργκαν Γουεστλέικ, καθώς επίσης και η νομοθετική σύμβουλος του Γερουσιαστή Μπαράσο, Άμπερ Μπλαντ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Όμως στην πραγματικότητα, το αντικείμενο της κουβέντας ήταν αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει την Ελληνοαμερικανική συμμαχία και αν θα υλοποιήσει κυρίως τις συμφωνίες που τρέχουν.

Οι  Αμερικανοί βλέπουν την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Βερολίνο και είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αν η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσο αφορά στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν η πολιτική αυτή συνεχιστεί, σε μερικά χρόνια από σήμερα η Ελλάδα έμμεσα θα είναι πρώτη φορά που θα «εκβιάζει» τον βορρά και την Γερμανία μέσα από την Διαφοροποίηση της Ενέργειας.

Via Diplomacy