Η ανάμειξη των Ρώσων στις εκλογές είναι ένα από αυτά που ξέρει ο Αμερικανός Πρέσβης

Από το 4ο Οικονομικό Forum Delphi, o Τζέφρι Πάιατ είχε αναφέρει για την Συμφωνία των Πρεσπών πως θα αποκαταστήσει τον γεω-οικονομικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για την περσινή ΔΕΘ δεν θα ήταν τόσο μεγάλο εάν δεν έβλεπαν ακριβώς την περιφερειακή προοπτική.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην παρέμβαση στάθηκε ιδιαίτερα στην «κακόβουλη», όπως την χαρακτήρισε, επιρροή της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη και παράλληλα κατηγόρησε την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές εξαγωγές της ως όπλο για να επηρεάζει τα βαλκανικά κράτη.

Την Τρίτη από την Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε, ο Τζέφρι Πάιατ προχώρησε ακόμα ένα βήμα αναφέροντας πως έχει αποδείξεις ότι η Ρωσία θα εμπλακεί στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές, «μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπάθειας (σ.σ. ρωσικής) ανάμιξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στον «ΑΝΤ1»

Όμως η δήλωση του από τους Δελφούς για επιρροή της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη είναι πιο σημαντική. Το δημοσίευμα του BBC για “Μακεδονική Μειονότητα”, τα φυλλάδια που μοιράζονται στην Βόρεια Ελλάδα για αυτονομία της Μακεδονίας και η δραστηριότητα Ρώσων επιχειρηματιών στην Βόρεια Ελλάδα έχουν μπει στο στόχαστρο της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Πληροφορίες του Viadiplomacy.gr σημειώνουν πως η εμπλοκή της Μόσχας δεν θα περιοριστεί στις εθνικές εκλογές μόνο. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο με τα ενεργειακά, αποκτά τεράστια σημασία για την ενέργεια και την διαφοροποίηση της. Ο ίδιος ο Πρέσβης στις τελευταίες τρεις τοποθετήσεις του, από Δελφούς και Θεσσαλονίκη, τονίζει διαρκώς τον ρόλο του αγωγού IGB και του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

ViaDiplomacy Newsroom