Η αναταραχή που θα επιδιώξουν στα Βαλκάνια και την Ελλάδα οι Ρώσοι θα έχει αιχμή την Εκκλησία

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ, πριν λίγες ημέρες με αφορμή την λύση του Κοσόβου, αναφερόμενος γενικότερα στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι η περιοχή έχει γεωστρατηγική σημασία.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια εκτιμώντας ότι στόχος της Μόσχας είναι να συντηρηθεί και να ενισχυθεί η αβεβαιότητα και η αστάθεια. «Οι Ρώσοι ενισχύουν την θέση τους στα δυτικά Βαλκάνια, θέλουν μία περιοχή όπου θα κυριαρχούν η δυσπιστία και οι ταραχές. Το είδαμε με την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο και τα επεισόδια στην Βόρεια Μακεδονία. […]   Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι παραιτήθηκαν από τις προσπάθειες να προκαλέσουν προβλήματα στα δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή» προειδοποίησε στη συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση του Μαυροβουνίου ο Μάθιου Πάλμερ.

Η επιρροή των Ρώσων στα Βαλκάνια τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά τείνει να μηδενιστεί. Η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία την έχουν εκδιώξει ουσιαστικά, ενώ στην οικονομία, ο “ενεργειακός λιμός” των Βαλκανίων που ονειρευόταν ηΜόσχα έχει σταματήσει να υφίσταται ως απειλή μετά τις υποδομές για την Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης που κατασκευάζουν οι Αμερικανοί

Αυτό που μένει, και είναι ένα αρκετά δυνατό όπλο, είναι η Ορθοδοξία και η κόντρα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην Σερβία και τον Μολδαβία έχουν ισχυρή επιρροή, ενώ και σε χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια, η παρέμβαση εξακολουθεί και υφίσταται.

Στην Ελλάδα, αν και οι Έλληνες έχουν απομακρυνθεί σε σημαντικό βαθμό από την Ρωσία, ειδικά λόγω της σχέσης της με την Τουρκία, το ομόδοξο εξακολουθεί να είναι στοιχείο προσέγγισης. Δεν είναι τυχαίο πως το ρωσικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Pravoslavie.Ru (“Ορθοδοξία”) είναι πλέον και στην Ελληνική γλώσσα. Μάλιστα την ανακοίνωση αυτή την έκανε η ίδια η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Μετά την ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, μαίνεται ένας πραγματικός “πόλεμος” ανάμεσα στην Ρωσική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήδη οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει μια διεθνή προσπάθεια απαξίωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με αιχμή τους Ρώσους μεγιστάνες.

Στην Δυτική Ευρώπη η Αρχιεπισκοπή Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, AROCWE, προχώρησε στην έγκριση του αιτήματός της για ένταξη στο Πατριαρχείο της Μόσχας.  Αυτό σημαίνει πως όποιος το επιθυμεί θα ενταχθεί σε ένα νέο παρακλάδι του Πατριαρχείου Μόσχας με αυτοδιοίκητο και πλήρη αυτονομία.

Η AROCWE σήμερα περιλαμβάνει περίπου 100.000 πιστούς σε 100 μητροπόλεις και έχει την έδρα του στο Παρίσι και πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσουν τους σκληροπυρηνικούς του Πατριαρχείου της Μόσχας

ViaDiplomacy Newsroom