Η αναβάθμιση και η εμπειρία ενός “Γραφείου” θα δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό

Στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, λειτουργεί το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του οποίου η κύρια αποστολή είναι η επίβλεψη τήρησης της Συμφωνίας της Λωζάνης.

Ο Ιωάννης Μεταξάς από το 1936(!) είχε εκφράσει την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών των κρατικών υπηρεσιών με τη δημιουργία υπηρεσίας με τίτλο «Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων», στη Γενική Διοίκηση Θράκης, με προϊστάμενο υπάλληλο του ΥΠΕΞ και με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των διατάξεων για την προστασία των μειονοτήτων

Από την δημιουργία του Γραφείου, το οποίο είναι το μόνο στην Ελλάδα που μιλά απευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών, είχε και μια δεύτερη αποστολή εξίσου σημαντική, να φέρει τους μουσουλμάνους κοντά στο Ελληνικό κράτος. Αυτή η αποστολή είχε μερική επιτυχία κατά την περίοδο της “μπάρας” αλλά ολοκληρωτική την επόμενη περίοδο.

Αυτό θορύβησε σε τέτοιο βαθμό την Άγκυρα η οποία είδε να μένει μόνο με τους έμμισθους φανατικούς και το σύνολο των μουσουλμάνων να γυρνά την πλάτη στην προσπάθεια επιρροής τους. Έτσι το κλείσιμο του γραφείου έγινε προτεραιότητα από τους πιστούς του Τουρκικού Προξενείου, μουσουλμάνους βουλευτές, παράγοντες και αριστερούς οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπιση της “καταπιεσμένης” μουσουλμανικής μειονότητας.

Η προσπάθεια για την παύση λειτουργίας του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων στην Ξάνθη σχεδόν κόντεψε να επιτευχθεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τον βουλευτή Ξάνθης, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Τελικά με την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, το γραφείο παρέμεινε αλλά χωρίς όμως να ασκεί κανένα έργο.

Σήμερα, η αναβάθμιση της αποστολής του με έμπειρους -και κυρίως εργατικούς- διπλωμάτες, αλλά και η αξιοποίηση της εμπειρίας του, είναι απόλυτα επιβεβλημένη από την Ελληνική Πολιτεία. Η διαχείριση του μεταναστευτικού και του μουσουλμανικού πληθυσμού που θα διασκορπιστεί στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει από υπηρεσίες και στελέχη που έχουν δει τα σχέδια αυτά μόνο σε pdf.

Η Θράκη έχει το μοναδικό μοντέλο στο κόσμο ενός όχι απλά ανατρεπτικού Ισλάμ, αλλά ενός εξευρωπαϊσμένου Ισλάμ το οποίο ακόμα δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία, που έχουν τεράστια προβλήματα με τον μουσουλμανικό πληθυσμό.

Το Γραφείο με την εμπειρία που διαθέτει, με την αποδοχή που έχει από τον μουσουλμανικό πληθυσμό στην περιοχή και με την αναγκαιότητα που προκύπτει πλέον, μπορεί να φέρει σε πέρας τον ρόλο που είχε ως ιδέα ήδη από το 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς, να γίνει συντονιστής.

Στην Θράκη αυτή την στιγμή, τα κλιμάκια της ΕΥΠ είναι διαλυμένα, ο στρατός και ειδικά το Δ Σ Σ είναι στο έλεος του κάθε στρατηγού που θέλει να γίνει βουλευτής, και η αστυνομία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία.

Το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων θα πρέπει να επανακτήσει όχι μόνο τον ρόλο του, αλλά και το κύρος προς τον Ελληνικό Λαό της Θράκης, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς. Θα πρέπει επίσης η πολιτεία να καταλάβει την δυναμική του, να χρησιμοποιήσει την γνώση του και τα μοντέλα που έχει εφαρμόσει στην Θράκη, και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας όπου θα εγκατασταθούν μουσουλμάνοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες μόνιμα πλέον στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν μιλάμε για αυτοχειρία της χώρας για την Θράκη και την Βόρεια Ελλάδα γενικά, αλλά για σκόπιμη πολιτική που ως στόχο έχει την αποεθνικοποίηση της ευρύτερης περιοχής και την δημιουργία ενός “σύγχρονου” πολίτη στην περιοχή, ο οποίος θα φτιάξει το δικό του “Έθνος” για χάρη…της ευημερίας των λαών!

ViaDiplomacy Newsroom