Η αντιπολίτευση κατά της μεταφοράς συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία

«Ποια σκοπιμότητα τελικά εξυπηρετεί η παραχώρηση συστοιχιών πυραύλων τύπου Patriot από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο αμυντικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή μάλιστα και ικανού αριθμού στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη που αποστέλλονται εκεί σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως χειριστές του εν λόγω συστήματος; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για αυτά τα στελέχη δεδομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί κατά στρατηγικών στόχων στη Σαουδική Αραβία, τα τελευταία χρόνια;».

Τα παραπάνω αναφέρει κοινή δήλωση Τομεαρχών, Εξωτερικής Πολίτικης Γιώργου Κατρούγκαλου, Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Γιώργου Τσίπρα, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά της απόφασης μεταφοράς συστοιχίας Patriot και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατά την σημερινή επίσκεψη των Υπουργών, Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια και Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβία υπεγράφη συμφωνία μεταφοράς και λειτουργίας αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε αυτήν την απόφαση που ξεπερνά σαφώς την θεμιτή προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με σημαντικές χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία. Κυρίως, ξεπερνά την πάγια θέση της χώρας για αποστολή στελεχών και εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αυστηρά και μόνο σε επιχειρήσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η Ελλάδα ή σε στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες με τις οποίες διαθέτουμε αμυντικές συμφωνίες. Δεν υπάρχει προηγούμενο αποστολής μάχιμου τμήματος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, εκτός των ανωτέρω περιπτώσεων. Και, εν τω μεταξύ, η Βουλή δεν έχει ιδέα για το περιεχόμενο των συμφωνιών αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό σειρά ερωτημάτων έχουν τεθεί ήδη από καιρό και δεν έχουν απαντηθεί επί της ουσίας από την Κυβέρνηση, σε κανένα επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός και οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν άμεσα να ενημερώσουν πλήρως τον Ελληνικό λαό, τα κόμματα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να απαντήσουν:

· Πρόκειται για διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας ή για συνεργασία που εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο;

ViaDiplomacy Newsroom