Η αποτυχία αποτροπής της επίθεσης στην Aramco δείχνει και το πρόβλημα της Τουρκίας και των S-400

Μετά τις ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, η Σαουδική Αραβία είναι η επόμενη η οποία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια όπλων υψηλής τεχνολογίας. Αυτό όμως όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετό οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, και συγκεκριμένα η αεράμυνα, να προστατέψει έναν από τους πιο ευαίσθητους στόχους της χώρας

Η αντίδραση της Σαουδικής αεράμυνας (σ.σ διαθέτει patriot) προβλημάτισε κατά πόσο είναι ικανή να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους απειλές, επίθεση πυραύλων κρουζ οι οποίοι σύμφωνα με το Ριάντ και την Ουάσινγκτον, εκτοξεύθηκαν από το Ιράν και είναι Ιρανικής τεχνολογίας

Οι Ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας προμηθεύονται κυρίως Αμερικανικά συστήματα και σε αυτά περιλαμβάνονται άρματα, ελικόπτερα, αεροσκάφη και συστήματα Patriot. Οι Patriot στην χώρα είναι αναπτυγμένοι κυρίως γύρω από το Ριάντ, αεροδρόμια και υποδομές όπως αυτές της Aramco

Οι Patriot όμως φαίνεται πως δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν πυραύλους κρουζ χωρίς να υποστηρίζονται από συστήματα μέσου και μικρού βεληνεκούς. Εξάλλου, ο Patriot ως κύρια αποστολή έχει την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων και αεροσκαφών. Οι κρουζ πετώντας σε χαμηλό ύψος είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τα ραντάρ αυτών των συστημάτων.

Υπάρχει και η οικονομική διάσταση της αποτροπής από τους Patriot πυραύλων η ρουκετών που εκτοξεύουν συχνά οι Χούτι προς την Σαουδική Αραβία, συμπαρασύροντας έτσι σε έναν ασύμμετρο πόλεμο για τον οποίο το Ριάντ φαίνεται πως δεν έχει οργανωθεί. Ένας πύραυλος Patriot στοιχίζει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια, και η αντιμετώπιση των εκατοντάδων ρουκετών και κρουζ που μπορεί να εκτοξευθούν το επόμενο διάστημα προς την Σαουδική Αραβία, θα είναι ένα κόστος που ούτε οι πλούσιοι σαουδάραβες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση ένας εισερχομένου πυραύλου η ρουκέτας, εκτοξεύονται δύο Patriot. Αν γίνει μια μαζική επίθεση από 20 η 30 drones και πυραύλους, η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να εκτοξεύσει 40 η 60 πυραύλους Patriot, καθιστώντας ευάλωτη την περιοχή σε νέα άμεση εισερχόμενη απειλή.

Τους τελευταίους έξι μήνες οι Χούτι εφαρμόζουν αυτήν ακριβώς την τακτική προσπαθώντας να φτάσουν στα όρια τους Patriot οι οποίοι φτάνουν σε σημείο να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την ασύμμετρη απειλή.

Μια τέτοια απειλή είχε αποτύχει να αντιμετωπίσει και η Ισραηλινή αεράμυνα όταν κλήθηκε να καταστρέψει το 2006 τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ελλάδα

Το σύστημα S-400 που πρόσφατα παρέλαβε η Τουρκία από την Ρωσία, αντιμετωπίσθηκε από πολλούς, και ειδικά στην Ελλάδα, ως ένα υπερόπλο που απέκτησαν οι Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις.

Πολλοί ιστότοποι που εξιδικεύονται σε αμυντικά θέματα, μετά την απόκτηση των πρώτων συστημάτων από την Τουρκία, αναφέρθηκαν στα μειονεκτήματα των S-400 στην γεωγραφική περιοχή που θα κληθούν να λειτουργήσουν.

To «Viadiplomacy» σε άρθρο του τον Ιανουάριο του 2018 σχετικά με την απόκτηση Γαλλικών φρεγατών σημείωνε, «ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι S-400 και που θα αποκτήσουν σύντομα οι Τούρκοι, είναι ότι έχουν χαμηλό ποσοστό βιωσιμότητας απέναντι σε πυραύλους όπως ο Scalp Naval. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και μάλιστα γνωρίζουν και πολύ καλά τις επιδόσεις που είχε το βλήμα στις επιχειρήσεις που έκαναν οι Γάλλοι στην Συρία. Αν και ο Scalp Naval «ταξιδεύει» 30 μέτρα πάνω από το έδαφος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος για τα συστήματα S-400 τα οποία είναι ανυπεράσπιστα από την στιγμή που θα ενεργοποιήσουν το ραντάρ τους. Αυτή την στιγμή ο Scalp Naval μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο από μεγάλα πλοία με πυροβόλα υψηλής ταχύτητας όπου μπορούν να τον καταστρέψουν με εκατοντάδες βλήματα στο τελευταίο χιλιόμετρο.»

Σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει Scalp Naval, ακόμη τουλάχιστον, διαθέτει όμως Scalp Eg, ένα υποστρατηγικό όπλο το οποίο μπορεί να απειλήσει όπως ο Scalp Naval τους S-400. Η Τουρκία από την άλλη, δεν διαθέτει συστήματα μέσου και μικρού βεληνεκούς για την προστασία των S-400.

Έτσι μέχρι να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει μια μαζική επίθεση από Scalp Eg, όλοι οι ευαίσθητοι στόχοι της χώρας θα είναι κυριολεκτικά στο έλεος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι θα συμβεί αν οι Αμερικανοί επιτρέψουν την πώληση Στρατηγικού Όπλου από τρίτη χώρα, την Γαλλία

Όταν η Ελλάδα αγόρασε από τις ΗΠΑ τα  50 F-16C/D Block 52+ , ζήτησε και την προμήθεια του cruise βλήματος ΑGM-158 JASSM αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την παραχώρηση του . Οι Αμερικανοί είναι πολύ προσεκτικοί για το ποιοι θα μπορούσαν να έχουν ένα τέτοιο φονικό όπλο στο οπλοστάσιο τους και μια παραχώρηση στην Ελλάδα θα άνοιγε τον δρόμο για πώληση του βλήματος και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (!).

Τότε για να«ηρεμήσουν» οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι είχαν στα χέρια τους ένα υπερσύχρονο αεροσκάφος με δυνατότητα βαθιάς διείσδυσης αλλά χωρίς το απαραίτητο βλήμα, οι Αμερικανοί έδωσαν το «οκ» και η Ελλάδα προμηθεύεται το SCALP-EG και «φορτώνεται» στα Mirage 2000-5 τα οποία υπολείπονται σε διείσδυση έναντι του 50 F-16C/D Block 52+

Πρόκειται για ένα υποστρατηγικό όπλο με εμβέλεια τα 500 χιλιόμετρα που όμως στο περιβάλλον του Αιγαίου και με την «ομπρέλα» που δημιουργούν οι Patriot σε Χρυσούπολη, Μίκρα και Σκύρο μπορεί κατά περιπτώσεις να λειτουργήσει ως στρατηγικό.

Σήμερα όμως οι ανάγκες είναι διαφορετικές, τόσο της Ελλάδας όσο και των Αμερικανών στην περιοχή, και η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ένα βλήμα cruise στα χέρια της Ελλάδας θα αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» για τις συμφέροντα της στην περιοχή, και την πίεση σε τρίτες χώρες μέσω της Ελλάδας.

Όμως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα ένα τέτοιο στρατηγικό όπλο. Όπως και την πρώτη φορά με την αγορά των 50 F-16C/D Block 52+ την λύση θα την δώσουν μέσω των Γάλλων και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή και μέλος του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει ένα τέτοιο όπλο, τον Scalp Naval

 

ViaDiplomacy Newsroom