Η Αρμενική Εκκλησία προειδοποιεί για «ταπεινωτικές» παραχωρήσεις στο Μπακού

Η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία προειδοποίησε την Παρασκευή την πολιτική ηγεσία της Αρμενίας να μην συμβιβαστεί με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Ανώτατο Πνευματικό Συμβούλιο της εκκλησίας με επικεφαλής τον Καθολικό Γκαρεγίν Β’ είπε ότι δεν πρέπει να κάνει τέτοιες παραχωρήσεις «ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες πιέσεις και τις εξωτερικές απειλές».

«Η ειρήνη δεν μπορεί να εδραιωθεί μέσω της ταπείνωσης της εθνικής αξιοπρέπειας, εν μέσω αδιάκοπων καταπατήσεων της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας, της παρουσίας αιχμαλώτων πολέμου και των συνεχών απειλών και προπαγάνδας του Αζερμπαϊτζάν για αντιαρμενισμό», δήλωσε το συμβούλιο μετά από τριήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη του ναού στο Εχμιάτζιν.

Ανέφερε ότι οι αρμενικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Αρμενίων του Καραμπάχ δεν θα γίνει «θέμα διαπραγμάτευσης» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι δεν έχουν δηλώσει δημόσια εάν θα θίξουν την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, την οποία υποστήριζε εδώ και καιρό η Αρμενία, στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις για μια συνολική συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν. Είπαν μόνο ότι οι συνομιλίες πρέπει να εξετάσουν τα ζητήματα του καθεστώτος του Καραμπάχ και της ασφάλειας του πληθυσμού του.

Μιλώντας στο αρμενικό κοινοβούλιο στις 13 Απριλίου, ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα πιέζει την Αρμενία να «κατεβάσει λίγο τον πήχη στο ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν. Υπαινίχθηκε την ετοιμότητά του να κάνει τέτοιες παραχωρήσεις, προκαλώντας έντονη κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους και την ηγεσία του Καραμπάχ.

Οι ηγέτες Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να προχωρήσουν τις συνομιλίες για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία

του στις Βρυξέλλες «να προχωρήσουν τις συζητήσεις» για μια ειρηνευτική συμφωνία σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή όπου το φθινόπωρο του 2020 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγεφ είχαν «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν τις συνομιλίες για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα αφορά τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε ο Μισέλ σε ανακοίνωσή του.

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «τις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στους δύο ηγέτες τη σημασία να λάβουν υπόψη τους «τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμένικου πληθυσμού στο Καραμπάχ».

Παράλληλα θα υπάρξει μια «συνάντηση επιτροπών συνόρων» τις επόμενες ημέρες, η οποία θα εξετάσει τα ζητήματα του καθορισμού των συνόρων και «τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί μια ασφαλής κατάσταση».

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή την οποία διεκδικούν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εδώ και τριάντα χρόνια, ξέσπασε το φθινόπωρο του 2020 πόλεμος που διήρκησε έξι εβδομάδες και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων, προτού κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Αρμενία παραχώρησε στο Αζερμπαϊτζάν περιοχές που έλεγχε μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών αναπτύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία εκεχειρίας, την οποία στην Αρμενία θεώρησαν εθνική ταπείνωση, προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων ο Πασινιάν αναγκάστηκε να κηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε τον Σεπτέμβριο το κόμμα του.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός όμως εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την ήττα στον πόλεμο του 2020 και ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις στο Γερεβάν, αφού ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει από την Αρμενία «να χαμηλώσει τον πήχυ» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μία ακόμη συνάντηση που θα οργανώσει η ΕΕ μεταξύ του Αλίγεφ και του Πασινιάν είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σημείωσε ο Μισέλ.

(με πληροφορίες από azatutyun.am/ ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom