Η ασύμμετρη πυρηνική απάντηση της Ρωσίας στα διπλωματικά μέτρα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ακολουθούν ένα ευρύ πρόγραμμα ασκήσεων  που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2017 με την άσκηση μεγάλης κλίμακας Zapad και συνεχίστηκε μέχρι και αυτή την εβδομάδα ως τα δυτικά σύνορα της

Η πρόσφατη έντονη δραστηριότητα  άρχισε με ασκήσεις ετοιμότητας μονάδων αναγνώρισης , πυροβολικού και μηχανικών που συχνά συνδέονται με σχηματισμούς αιχμής του ρωσικού στρατού. Προς το παρόν αυτά τα γυμνάσια δεν είναι ικανά από μόνα τους να προκαλέσουν συναγερμό στους Δυτικούς συμμάχους.

Όταν όμως το σύνολο της Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης (RVSN) , δηλαδή η στρατιωτική διοίκηση Διηπειρωτικών Βαλλιστικών Πυραύλων (επίγειοι και κινητοί ICBM) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και οι κινητές μονάδες προωθήθηκαν στα αχανή ρωσικά δάση, η κατάσταση άρχισε να φαίνεται λίγο επικίνδυνη. Μάλιστα έγινε πιο ανησυχητικό όταν ο έλεγχος ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων συνέπεσε με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα με τη Στρατηγική Πυραυλική Δύναμη, ειδοποιήθηκε και στάλθηκε σε ασκήσεις η πλειοψηφία των ρωσικών μονάδων πυραυλικής εναέριας άμυνας και ακτοπλοϊκών πυραύλων κατά μήκος των δυτικών συνόρων , από την Αρκτική μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πραγματική έκπληξη ήρθε στις 29-3-2018, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ασκήσεις με ναυτικούς πυραύλους στα δυτικά της Βαλτικής Θάλασσας. Οι περιοχές στόχοι είναι πιο κοντά από ποτέ στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Υπάρχει επίσης μια δευτερεύουσα περιοχή στόχων κοντά στα πολωνικά ύδατα.  Ταυτόχρονα, κινείται προς τη θάλασσα του Μπάρεντς μια ναυτική δύναμη κρούσης με ναυαρχίδα το καταδρομικό Marshall Ustinov (Slava class) για να διεξάγει σειρά ναυτικών γυμνασίων.  Πρόκειται για μια κλασσική κίνηση τακτικής σε κάθε ρωσική επιχείρηση που έχει ως στόχο το ΝΑΤΟ ή τη Σουηδία.

Αυτή η προκλητική πράξη υποστηρίζεται από τη μεγάλη ετήσια αεροπορική άσκηση Ladoga 18, η οποία για πρώτη φορά διεξάγεται με αεροπορικές επιδρομές χωρίς προκαθορισμένο στόχο. Οι πιλότοι θα ειδοποιηθούν  για τους στόχους τους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αυτού του είδους η άσκηση θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυμμα για ένα στρατηγικό χτύπημα σε μια κοντινή χώρα. Υπάρχει επίσης μια αμφίβια άσκηση των πεζοναυτών του Βαλτικού Στόλου που διεξάγεται στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, καθώς και κάποιες περίεργες  ασκήσεις αερομεταφερόμενων δυνάμεων (VDV) .

Χωρίς όμως την ενεργοποίηση μεγάλων σχηματισμών του ρωσικού στρατού, όπως η 1η  Μηχανοκίνητη Στρατιά Φρουρών, αυτές οι κινήσεις δεν καταδεικνύουν μια εισβολή. Αντιθέτως , είναι μια ασύμμετρη απάντηση στις διπλωματικές ενέργειες της Δύσης ενάντια στη Ρωσία μετά την επίθεση με χημικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ρωσία μ’ αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζει ότι δε θα παίξει με τους ίδιους κανόνες  με τα δυτικά έθνη. Δεν παίζει καν το ίδιο παιχνίδι.

ViaDiplomacy Newsroom