Η ΕΕ ενέκρινε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας έτσι το νομικό πλαίσιο για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, χωρίς όμως να αναφερθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, που θα πληγούν από τις κυρώσεις.

Η απόφαση αυτή, η οποία αντανακλά τη γενικότερη φθορά των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, έχει στόχο να τιμωρήσει την Άγκυρα για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, έρχεται αμέσως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παγώσει τις νέες πωλήσεις όπλων από χώρες της ΕΕ στην Τουρκία, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία στις 9 Οκτωβρίου.

Στην κοινή ανακοίνωση τους, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ τόνισαν ότι θα καταστήσουν εφικτό, «να επιβάλλονται κυρώσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων υδρογονάνθρακων στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλεκόμενα σε αυτές».

Όπως δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η νέα αποφασιστική στάση της ΕΕ δίνει στην Τουρκία την ευκαιρία να τερματίσει τις «παράνομες» γεωτρήσεις, προτού τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, προσέθεσαν ότι αν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία Τούρκων στρατιωτικών και ναυτικών που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις, στους οποίους θα επιβληθούν και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

ViaDiplomacy Newsroom