Η Ελλάδα έχει την απάντηση και στον βαλλιστικό πύραυλο των Τούρκων

Έχουμε αναφερθεί και σε άλλα άρθρα για την προσπάθεια των Τούρκων να παρουσιαστούν ως μια υπερδύναμη παρουσιάζοντας τα οπλικά συστήματα και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Πρόσφατα από Τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάστηκε ο πύραυλος Bora-1 ο οποίος είναι ο Κινέζικος DF-12A/M20 και παράγεται στην Τουρκία μετά από σχετικές συμφωνίες.

Οι αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα όπλο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι την Ελληνική πρωτεύουσα και να πλήξει την ενδοχώρα.

Αυτό όμως που δεν ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ είναι από που πρέπει να περάσει ο Bora-1 για να πλήξει στρατηγικούς στόχους στην Ελλάδα. Οι τρόποι για να καταστρέψεις τους συγκεκριμένους πυραύλους είναι τρεις, στο σημείο που εκτοξεύονται, κατά την διάρκεια της πτήσης και τέλος, πριν ο πύραυλος χτυπήσει τον στόχο.

Η Τουρκία αυτή την στιγμή και μέχρι και αν αποκτήσει τους S-400 είναι ευάλωτη στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας και στα όπλα που διαθέτει. Αυτό σημαίνει πως για να χτυπήσει Στρατηγικούς Στόχους στην Ελλάδα και με γνώμονα το βεληνεκές του Bora-1 θα πρέπει να εκτοξεύσει τους πυραύλους από εκεί που “σκάει το κύμα” στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα είναι ευάλωτο ακόμα και στο Ελληνικό πυροβολικό.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η καταστροφή του πυραύλου κατά την διάρκεια της πτήσης και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει την καλύτερη απάντηση που δεν είναι άλλη από το σύστημα Patriot. Η χώρα μας για την προστασία της από την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Άττικη διαθέτει 6 συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3 οι οποίες εξοπλίζουν την 21 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων της Κερατέας, τις 23 και 24 της Θεσσαλονίκης, την 25 της Χρυσούπολης και την 26 ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής. Η 22 ΜΚΒ βρίσκεται στη Σκύρο προστατεύοντας το κεντρικό Αιγαίο και την ενδοχώρα κατ΄επέκταση.

Ο Patriot έχει τη δυνατότητα να ιχνηλατήσει έως 100 στόχους σε απόσταση από 3 μέχρι 170 χλμ. και να παράσχει δεδομένα καθοδήγησης για εννέα πυραύλους ενώ το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος εναντίoν βαλλιστικών πυραύλων είναι τα 20 χλμ.

Ο τρίτος τρόπος είναι να κρύψεις καλά τους στόχους του Bora -1 αφού ο μισός τόνος εκρηκτικών που απελευθερώνει είναι καταστροφικός.

Η Σκύρος ο στόχος του Bora -1

Ο μόνος ρεαλιστικός Στρατηγικός Στόχος της Τουρκίας και του Bora-1 είναι η Σκύρος. Το νησί είναι ίσως ο μεγαλύτερος Στρατηγικός Στόχος της Τουρκίας και αυτός που θα επιδιώξει να καταστρέψει σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ελλάδα. Το σύστημα Patriot που μπορεί “κλειδώνει” όλη την δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας, οι παράκτιοι Exocet που κάνουν απαγορευτική οποιαδήποτε δραστηριότητα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πίσω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μέχρι ανατολικά της Λήμνου, το αεροδρόμιο του νησιού με τα αεροσκάφη Μirage 2000-5 τα οποία εκτός του Exocet που θα εξαπολύσουν κατά του Τουρκικού Ναυτικού είναι πιστοποιημένα και για τον “φονικό” SCALP-EG ο οποίος αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τουρκική αεράμυνα.

Πόσους “Bora-1” (DF-12A/M20) ανέπτυξε η Κίνα για να αντιμετωπίσει τα 4 συστήματα Patriot της Ταϊβάν

Οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει απέναντι από την Ταϊβάν περισσότερους από 1600 DF-12A/M20 για να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν σε μια σύγκρουση με την Ταϊβάν. Ο Patriot έχει σχεδιαστεί να καταστρέφει τον στόχο πριν την προσέγγιση του από την στιγμή που θα τον εντοπίσει. Οι πολλαπλοί στόχοι που εγκλωβίζει ο Patriot δίνει χαμηλή βιωσιμότητα του Bora-1 και με τα 50 έως 60 βλήματα που έχει σχεδιάσει η Τουρκία το χτύπημα που θα επιδιώξει στην Ελλάδα θα είναι περισσότερο εντυπωσιασμού παρά ουσιαστικό.

Πιο πιθανό είναι να δούμε χρήση του Bora-1 σε μια περιφερειακή σύγκρουση με την Συρία

 

ViaDiplomacy Newsroom