Η Ελλάδα στη διεθνή έκθεση Cruise Shipping Miami 2015

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας όπως αναφέρεται διεθνώς, δείχνει μια αξιομνημόνευτη δυναμική τα τελευταία χρόνια αυξάνοντας σημαντικά όλα τα σχετικά της μεγέθη (έσοδα, επιβάτες, νεότευκτα κρουαζιερόπλοια, πελατειακή διείσδυση σε τουριστικές αγορές, συνεισφορά στην απασχόληση, κλπ). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ οι υπόλοιπες μορφές τουρισμού παρουσιάζουν μια ‘κόπωση’ και στασιμότητα, η κρουαζιέρα ακόμη και σε περιοχές με τουριστικές αγορές που πλήττονται από την οικονομική κρίση δείχνει αυξητικές τάσεις. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι και στο άμεσο μέλλον ο τουρισμός κρουαζιέρας θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημαντικότητα, ειδικά σε τουριστικές αγορές που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί όπως της Ασίας, της Νοτίου Αμερικής, κλπ.

Το Μαϊάμι των ΗΠΑ έχει καθιερωθεί στην βιομηχανία της διεθνούς κρουαζιέρας σαν η παγκόσμια πρωτεύουσα της κρουαζιέρας και όλες σχεδόν οι εταιρείες κρουαζιέρας διατηρούν κεντρικά ή περιφερειακά γραφεία στην ευρύτερη περιοχή του Μαϊάμι και Ft Lauderdale όπου λειτουργεί το επίσης σημαντικό λιμάνι κρουαζιέρας το Port Everglades που πρώτο φιλοξένησε τα ναυπηγήματα των 6,000 επιβατών προσφέροντας τεχνογνωσία στην διαχείριση τερματικών σταθμών κρουαζιέρας μεγάλου μεγέθους. Φέτος η διεθνής εμπορική έκθεση Cruise Shipping Miami πραγματοποιήθηκε για τελευταία χρονιά στο Μαϊάμι λόγω του ότι το συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο του Miami Beach θα κλείσει για τα επόμενα 3 χρόνια για να ανακατασκευαστεί εκ θεμελίων. Ήταν η 31η κατά σειρά διεθνής έκθεση που τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει να εκπλήσσει τους συμμετέχοντες με τις οργανωτικές καινοτομίες και το περιεχόμενό της.

c9

Στο εκθεσιακό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν 140 περίπου χώρες (προορισμοί και λιμάνια), 930 εκθέτες, 12,000 εμπορικοί επισκέπτες και 5 εκθεσιακά περίπτερα ναυπηγικής τεχνολογίας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι οργανωτές φιλοξένησαν σε ειδικό πάνελ τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας όπου ανακοίνωσαν τα επόμενά τους επιχειρησιακά σχέδια εντυπωσιάζοντας για μια ακόμη φορά την βιομηχανία της κρουαζιέρας.

Συνοπτικά ανακοίνωσαν νέες ναυπηγήσεις νέων κατηγοριών κρουαζιερόπλοιων με έμφαση στο ξενοδοχειακό τους μέρος, την υψηλή τεχνολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, την έναρξη ναυπηγήσεων κρουαζιερόπλοιων στην Ασία (που μέχρι σήμερα μόνο στην Ευρώπη υπήρχε), την δρομολόγηση κρουαζιερόπλοιων με εμπλουτισμένα προγράμματα κρουαζιέρας σε νέους προορισμούς και λιμάνια (Αφρική, Ασία, Νότια Αμερική, Βόρεια Ευρώπη, κλπ).

Σε επίπεδο προορισμών στην διεθνή αυτή έκθεση, τα βλέμματα ‘έκλεψαν’ οι συμμετοχές της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι χώρες αυτές λειτούργησαν διαφορετικά είδη περιπτέρων η κάθε μία με σκοπό την εξυπηρέτηση των εμπορικών επισκεπτών (περίπτερο προορισμού για πληροφορίες, περίπτερο για τα λιμάνια κρουαζιέρας, περίπτερο για τους port & travel agents και τεχνολογικό περίπτερο).

Η Ελλάδα συμμετείχε για άλλη μια φορά με περίπτερο του ΕΟΤ και με τέσσερα λιμάνια, του Πειραιά, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου και των Χανίων με ειδικά booths σαν συνεκθέτες. Στους συνεκθέτες συμμετείχε και η εταιρεία ICTS Europe που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες security σε λιμάνια και αεροδρόμια διεθνώς. Για άλλη μια φορά η παρουσία της χώρας ήταν περιορισμένη και ελλιπής σε σχέση με τις υπόλοιπες εθνικές συμμετοχές αλλά και του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην περιοχή μας. Φέτος, το εκθεσιακό περίπτερο ήταν μικρότερο σε έκταση από εκείνο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια και η προσπάθεια για να αλλάξει οπτικά με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μάλλον απέτυχε σύμφωνα με τους επισκέπτες του περιπτέρου. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τον ΕΟΤ αλλά την ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, κάτι που δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εκθεσιακή εικόνα αλλά και η ουσία, δηλαδή οι υποδομές για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην χώρα που στην πλειοψηφία τους δεν είναι οι κατάλληλες για να υποδεχθούν και να διατηρήσουν την κρουαζιέρα, ελπίζοντας ότι πάντα θα υπάρχουν οι γεωπολιτικές συνθήκες στην γειτονιά μας (εντάσεις στην Μαύρη Θάλασσα, στη Βόρεια Αφρική, Στη Μέση Ανατολή, κλπ) για να υπάρχει η προτίμηση των εταιρειών κρουαζιέρας.

Τέλος, οι οργανωτές της διεθνούς έκθεσης ανακοίνωσαν την αλλαγή της ονομασίας της έκθεσης σε Cruise Shipping Global και ότι η διεθνής έκθεση Cruise Shipping Global 2016 θα πραγματοποιηθεί στο Ft Lauderdale στο Greater Ft Lauderdale Broward County Convention Center από 14 – 17 Μαρτίου 2016.

Athanassia Zafiris, Chris Nicolaides, ICCS llc-Cruise Today®

Cruise

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.