Η Ελλάδα θα αντιδράσει πιο σκληρά στις επιθέσεις παραπληροφόρησης που θα δεχτεί

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την είδηση περί πτήσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την Καβάλα, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης.

Το ΓΕΕΘΑ διέψευσε ΄έντονα την είδηση: «Ουδεμία υπέρπτηση από τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου 2020 άνωθεν της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Λήμνου και της Χίου. Σημειώνεται η προφανής σύγχυση των σχετικών δημοσιευμάτων με το δρομολόγιο ζεύγους αεροσκαφών F – 16 της ΠΑ άνωθεν των πόλεων Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Η ούτως ή άλλως απαράδεκτη πρακτική των υπερπτήσεων, παγίως γνωστοποιείται άμεσα από το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία στους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ δημοσιογράφους. Η εν λόγω διαδικασία ακολουθήθηκε και την 25η Μαρτίου 2020 για το σύνολο των υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη. Ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ουδεμία δήλωση έκανε στην ΕΡΤ ή σε άλλο τηλεοπτικό μέσο».

Σε άλλη ανακοίνωσή και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόνισε πως τα δημοσιεύματα είναι παντελώς ψευδή «αν όχι ευθέως υπονομευτικά για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία. Είναι εξωφρενικό ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να διακινούν σενάρια εισόδου τουρκικών μαχητικών σε βάθος σχεδόν 100 ναυτικών μιλίων εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου και μάλιστα πάνω από χερσαίο έδαφος. Οι πάσης φύσεως παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών καταγράφονται και ανακοινώνονται καθημερινά προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, κατά πάγια διαδικασία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε: «Υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα»; Πρόκειται για τον ορισμό της ψευδούς είδησης.
Όσοι την αναπαράγουν καθίστανται αυτομάτως υπόλογοι. Και δεν είναι προσωπικό, αν κ θα μπορούσα να το δω κ ετσι.. Απλά, με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε!»

Η περίπτωση να έχει φτάσει τουρκικό αεροσκάφος σε τέτοιο βάθος στην ενδοχώρα είναι αδιανόητο, και το βέβαιο είναι ότι δεν έχει συμβεί. Πολλές ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν την είδηση από το ΑΠΕ προκαλώντας την αντίδραση του Υπουργού Άμυνας. Να σημειωθεί εδώ ότι η είδηση ήταν τόσο «υπερβολική» που ορισμένα μέσα επέλεξαν να μην την δημοσιεύσουν

Επειδή όμως το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν αρθρογραφεί για κλικ, αλλά παραγάγει περιεχόμενο που διοχετεύεται σε όλα τα ΜΜΕ, εγχώρια και Διεθνή, είτε πρόκειται για λάθος του συντάκτη, το οποίο διορθώθηκε στην συνέχεια, είτε για διαδικασία που οδήγησε τον συντάκτη σε αυτό το λάθος.

Όμως η αντίδραση του Υπουργού Άμυνας, του Υπουργείου Άμυνας αλλά και του εισαγγελέα, φαίνεται πως είναι η αφορμή ώστε η Ελλάδα να κρατήσει μια πιο σκληρή στάση στην επίθεση παραπληροφόρησης που δέχεται περισσότερους από πέντε μήνες, κυρίως στα Ελληνοτουρκικά. Η παραπληροφόρηση αυτή πολλές φορές διοχετεύεται από Ελληνικά ΜΜΕ χωρίς τα ίδια να κατανοούν ότι γίνονται διακινητές αυτής.

Να σημειωθεί ότι αυτή η επίθεση δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται από την γειτονική χώρα.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom