Η Ελληνική Διπλωματία για πρώτη φορά “απελευθερώνεται” από την πολιτική

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη εργαλείων στα διαδίκτυο, όπως τα Social Media, έδωσαν την δυνατότητα στους χρήστες να εκφράσουν την δυσαρέσκεια αλλά και την αγανάκτηση τους για όσα συνέβησαν στην οικονομία.

Όμως αυτή η δυσαρέσκεια μετατράπηκε, και με την βοήθεια πολιτικών και κομμάτων, σε μια γενικευμένη απαξίωση για την χώρα και τους θεσμούς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσίες κ.α, χλευάστηκαν, χαρακτηρίστηκαν προδότες και απαξιώθηκαν.

Χάθηκε κάθε στοιχειώδης σεβασμός που βοηθά και στην κοινωνική συνοχή. Και χάθηκε κάθε σεβασμός ακόμα και στην Ελληνική Διπλωματία, η οποία διαθέτει πάρα πολλά ικανά στελέχη. Εξάλλου αν η χώρα σήμερα βρίσκεται όρθια στα πόδια της, όταν γύρω τους συμβαίνουν τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές και συγκρούσεις, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην Ελληνική Διπλωματία και στις προτάσεις της, τις οποίες υλοποίησαν σε έναν μεγάλο βαθμό οι κυβερνήσεις.

Αλήθεια, ποια θα ήταν η θέση της χώρας όσο αφορά τα ενεργειακά και την πολυδιαφημισμένο αγωγό EastMed ο οποίος δημιουργεί την πρώτη ενεργειακή συμμαχία, αν πριν 10 χρόνια οι  Έλληνες Διπλωμάτες και ο τότε Υπουργός κ.Μανιάτης δεν εκμεταλλευόταν την επερχόμενη σύγκρουση Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο;

Και όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνική Διπλωματία έφερνε αυτά τα αποτελέσματα λειτουργώντας και υπό την πίεση της πολιτικής και σε πολλές περιπτώσεις και του λαϊκισμού. Αποφάσεις και ενέργειες θα είχαν μεγαλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα αν οι Διπλωμάτες ενεργούσαν χωρίς την πίεση, ειδικά αυτών που διαμόρφωναν την κοινή γνώμη και των πολιτικών καιροσκόπων. Άρθρα, αναλύσεις, απόψεις, γνώμες, ακόμα και σήμερα, διαμορφώνουν έναν κλίμα αρνητικό για όλες τις κινήσεις της Ελλάδας σε Διπλωματικό επίπεδο, λες και όλοι ξέρουν το πρόβλημα και την λύση εκτός από αυτούς που είναι μέσα σε αυτό.

Αυτό που θα πιστωθεί ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και την περίπτωση της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι και στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει αφήσει τους Διπλωμάτες να κάνουν την δουλειά που ξέρουν καλά.

Το πρώτο δείγμα ήταν η ιδιωτική επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Κωνσταντινούπολη!

ViaDiplomacy Newsroom