Η ελληνο- σερβική επιχειρηματικότητα ενισχύεται με την ίδρυση του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητήριου

Ένα πολύ σημαντικό βήμα με στόχο τη δημιουργία στενότερων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τουρισμού αποτελεί η ίδρυση του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητήριου στη Θεσσαλονίκη όπου τα επίσημα εγκαίνια του θα γίνουν στις 19 Μαρτίου από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.

Το Ελληνο-Σερβικό Επαγγελματικό, Βιομηχανικό, Εμπορικό και Τουριστικό Επιμελητήριο αναμένεται να δώσει και μια περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομική διπλωματία στη Σερβία, όπου ήδη υπάρχει  μια δυναμική ελληνική επιχειρηματική παρουσία με αιχμή του δόρατος τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας (ΣΕΕΣ) .

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς – τράπεζες, τρόφιμα και ποτά, τηλεπικοινωνίες, λιανεμπόριο, τουρισμός, κατασκευές, βαριά βιομηχανία, παροχή διαφόρων υπηρεσιών κλπ, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των ξένων επενδυτών στη χώρα, με το σύνολο του επενδεδυμένου κεφαλαίου να ξεπερνά το ποσό των 2.5 δις. ευρώ και να αυξάνεται συνεχώς.

Ιδρυτικά μέλη του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητήριου είναι και τα επιμελητήρια του Βελιγραδίου, της Βοϊβοντίνας, του Ζάγετσαρ, του Νόβισαντ, του Λέσκοβατς, του Πάντσεβο και του Κραγκούγιεβατς, σερβικά πανεπιστήμια και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της Σερβίας.

Η σύσταση του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητήριου έγινε σε συνεργασία με το Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας και τον Γενικό Πρόξενο Πάβιτς Σίνις ο οποίος και επισήμανε ότι η αποστολή του Επιμελητήριου είναι να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό περιβάλλον που θα φέρει νέες εταιρείες και νέες θέσεις εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα.

Ιδρυτικό μέλος του Ελληνο -Σερβικού Επιμελητηρίου είναι και ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΑΒΕ), ο οποίος θα παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση σε επιχειρήσεις προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, ενώ συνεργασία υπάρχει και με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το όλο εγχείρημα υπάρχει επικοινωνία και με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο πρόεδρος της οποίας, Κώστας Μίχαλος, θα βρεθεί επίσης στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.