Η έλλειψη κοινής επικοινωνιακής πολιτικής υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις

Η κάθε διαπραγμάτευση απαιτεί σοβαρότητα και συντονισμένη επικοινωνιακή πολιτική με βάση το ρεαλισμό, το τι μπορεί να δώσεις και το τι μπορεί να πάρεις. Τα δυνατά επιχειρήματα ενισχύουν τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης ενώ ατυχείς δηλώσεις την αποδυναμώνουν και δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας.

Το αποτέλεσμα της  επταμερής συνάντησης των Βρυξελλών δεν άλλαξε τα βασικά δεδομένα των συσχετισμών καθώς υπήρξε σύγκλιση αλλά όχι όμως ταύτιση. To μήνυμα των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση της Αθήνας είναι σαφέστατο: καταθέστε κατάλογο με λεπτομερείς και κοστολογημένες και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής, να σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για να πάρει χρηματοδότηση η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει προσπάθειες για να αποδείξει στους ευρωπαίους εταίρους μας τη δύσκολη θέση της χώρας και τις τραγικές επιπτώσεις της λιτότητας. Όμως φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και της πραγματικότητας που επιβάλει την επίτευξη μιας συμφωνίας καθώς οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές και πιέζουν.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει αναλυτικά τι έγινε στη συνάντηση των Βρυξελλών και προβλέπει με ημερομηνίες τι θα συμβεί στο εξής με την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

  • 1 Απριλίου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να ρίξει ρευστό επειγόντως στις ελληνικές τράπεζες
  • 15 Απρίλιου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την νομισματική της πολιτική
  • 6 Μαίου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να ρίξει ρευστό στις ελληνικές τράπεζες
  • 11 Μαίου: Συνεδρίαση του Eurogroup
  • 15 Ιουνίου: Συνεδρίαση του Eurogroup
  • 30 Ιουνίου: Τελειώνει η 4μηνη παράταση του προγράμματος
  • 20 Ιουλίου-20 Αυγούστου: Η ΕΚΤ αγοράζει 7 δις δολάρια ελληνικά ομόλογα

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου αδυνατεί να επιβάλει μια κοινή επικοινωνιακή πολιτική σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης που με δηλώσεις τους φαίνεται να αποδυναμώνουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια έλλειψη επικοινωνιακής στρατηγικής και αυτό αποτελεί μειονέκτημα στις επερχόμενες επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις της Αθήνας και των Βρυξελλών.

Ενώ το ανακοινωθέν της συνάντησης Βρυξελλών αναφέρει πρόοδος στις συζητήσεις  με τα τεχνικά κλιμάκια, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά κάποιων χαμηλόβαθμων στελεχών των θεσμών αποκαλώντας τους μαθητευόμενους μάγους.

Επίσης οι παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου περί ανοίγματος των συνόρων ώστε να περάσουν στην Ευρώπη Τζιχαντιστές δεν φαίνεται έχουν ξεχαστεί και δίνουν δικαίωμα επικρίσεων.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Ζαρκοζί κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις περί τζιχαντιστών και ανοιχτών συνόρων. «Λατρεύω την Ελλάδα. Εχω ελληνική καταγωγή, αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας προσβάλλει» και επισήμανε «Τι θα πούμε εμείς στη Λε Πεν με 17 νεκρούς στην Τυνησία, γι’ αυτά που λέει ο Καμμένος ότι θα στείλει τζιχαντιστές;».

Επίσης ιδιαίτερα επικριτική ήταν η εκπρόσωπος Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE), η γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρντ, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι θεωρεί τη στάση του Πάνου Καμμένου ως υπονομευτική για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η Ευρώπη έχει βιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Να υπενθυμίσουμε ότι στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 της Μαδρίτης σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1800, ότι στις βομβιστικές επιθέσεις της 7 Ιουλίου 2005 του Λονδίνου έχασαν τη ζωής τους 52 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 700. Η διεθνή κοινή γνώμη συγκλονίστηκε πρόσφατα από το μακελειό στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo και την επίθεση της Κοπεγχάγης και οι  αιματηρές μνήμες είναι ακόμη πολύ νωπές.

Οι Τζιχαντιστές αποτελούν μια ασύμμετρη απειλή για τις χώρες της ΕΕ. O συντονιστής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, Βέλγος Ζιλ ντε Κερσόβ κάλεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ (Frontex) να επαγρυπνεί, λόγω του κινδύνου διείσδυσης στην Ευρώπη τζιχαντιστών που παριστάνουν τους πρόσφυγες.

Τα «παιχνίδια» με την ισλαμική τρομοκρατία έχουν αποδειχθεί καταστροφικά για την ανθρωπότητα και για τις χώρες όπου βρήκε τρόπο να διεισδύσει. Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν κάνουν διαχωρισμό σε χώρες στόχους ή transit χώρες καθώς η αποστολή τους είναι να σπείρουν το απόλυτο χάος και να εγκαθιδρύσουν ένα ισλαμικό χαλιφάτο.

Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο έργο, να καταθέσει σύντομα μια κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια κρίσιμη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Οι όποιες ατυχείς δηλώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους φαίνεται να υπονομεύουν την προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού και  να δημιουργούν εντάσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και για αυτό καλό θα είναι να αποφεύγονται αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.