Η Ελβετία προβλέπει μια «μακρά και πολύπλοκη» ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Ελβετία, η οποία φιλοξενεί την πρώτη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στις 4 και 5 Ιουλίου, αναμένει μια «μακρά και πολύπλοκη» ανοικοδόμηση, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι θα έρθει η στιγμή για μια ανοικοδόμηση η οποία θα είναι μακρά και πολύπλοκη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ελβετός πρόεδρος Ινιάτσιο Κασίς, κατά την παρουσίαση της διάσκεψης του Λουγκάνο.

«Πρέπει να το συζητήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, φέρνοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να καθορίσουμε πότε, τι, ποιος, αλλά πρώτα από όλα να καθορίσουμε πώς θέλουμε να προετοιμάσουμε αυτό το σχέδιο ανοικοδόμησης», είπε.

Μια διάσκεψη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί αυτήν την ημερομηνία στην πόλη Λουγκάνο, αλλά ο τίτλος και το θέμα της άλλαξαν λόγω του πλαισίου.

«Η από καιρό προγραμματισμένη διάσκεψη, πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη ζωή των Ουκρανών πολιτών, όπως η χρηστή διακυβέρνηση, η αποκέντρωση, η διάκριση των εξουσιών και η καταπολέμηση της διαφθοράς», σημείωσε ο Κασίς.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ματαίωση αυτής της διάσκεψης θα είχε στείλει ένα «πολύ κακό μήνυμα» στην Ουκρανία και στη διεθνή κοινότητα.

Ο Ελβετός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «οποιοσδήποτε δρόμος προς την ανοικοδόμηση περνά από μια μεγάλης κλίμακας πολιτική και διπλωματική διαδικασία». «Η ιστορία μας το έχει διδάξει», επεσήμανε.

Μιλώντας δίπλα του, ο Σιμόν Πιντού, ο Ελβετός πρεσβευτής που είναι υπεύθυνος για τη διάσκεψη του Λουγκάνο, εξήγησε ότι η ανοικοδόμηση «θα συμβαδίσει με τις μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελβετία και για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει καταλάβει ότι είναι επίσης η ώρα να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός και να μεταμορφωθεί», παρατήρησε.

«Η επιδίωξή μας, στη διακήρυξη του Λουγκάνο, είναι να παράσχουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη αυτής της διαδικασίας που θα διαρκέσει για χρόνια, αν όχι περισσότερο από μια δεκαετία», είπε.

Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στις υποδομές, αποδεκατισμένες από τον πόλεμο, καθώς και στην οικονομία, σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, και θα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω πρόσκλησης για δωρεές.

Στη διάσκεψη αναμένονται υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από περίπου 40 κράτη και 20 διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν έχουν καταστεί γνωστές ακόμη λεπτομέρειες. Η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί από αρκετούς υπουργούς στο Λουγκάνο. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά.

ViaDiplomacy Newsroom