Η ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου στη συνάντηση Αναστασιάδη-Σούκρι

Η ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου σε όλους τους τομείς κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, «επαινώντας την αναβάθμιση των σχέσεων μέσω της Διακυβερνητικής Συνάντησης σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών, κατά την τελευταία επίσκεψη του Κυπρίου Προέδρου στο Κάιρο τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και τις πολυάριθμες διμερείς επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που αντικατοπτρίζει την κοινή επιθυμία για την προώθηση θεμάτων διμερούς συνεργασίας στον πολιτικό και οικονομικό τομέα».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, πρέσβης Άχμεντ Χάφεζ, προσέθεσε ότι η συνάντηση του κ. Σούκρι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αφορούσε μια σειρά από ζητήματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς, κυρίως όσον αφορά στην ενέργεια, τη γεωργία και τις μεταφορές, ενώ τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ιδίως μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου κατανόησης τον Οκτώβριο του 2021, κάνοντας επίσης αναφορά και στο αντίστοιχο τριμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Σάμεχ Σούκρι τόνισε τη σημασία του ρόλου του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, ιδιαίτερα ειδικά για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, συγχαίροντας την Κύπρο για την επικείμενη ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Φόρουμ για το 2022.

Τέλος, σύμφωνα με τον ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Κύπρου για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Αίγυπτο σε διάφορους τομείς, προσβλέποντας στην ενεργοποίηση των προτεινόμενων έργων και αναζήτηση νέων οριζόντων συνεργασίας υπό το φως των στενών σχέσεων και της εταιρικής σχέσης που ενώνει τις δύο χώρες.

Η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι πραγματοποιήθηκε παρουσία του Κύπριου ομολόγου του Νίκου Χριστοδουλίδη.

ViaDiplomacy Newsroom