Η φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού HMS Kent απέπλευσε για τον Περσικό Κόλπο

Η φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού HMS Kent απέπλευσε τη Δευτέρα με προορισμό τον Κόλπο για να ενταχθεί στην ναυτική αποστολή που συγκρότησαν οι ΗΠΑ με σκοπό, όπως αναφέρει η Ουάσιγκτον, την προστασία των εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

Ναυτική αποστολή ασφαλείας

Επειτα από εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε έξι δεξαμενόπλοια, τον Μάιο και τον Ιούνιο, και την ακινητοποίηση από το Ιράν υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου τον Ιούλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκρότησαν ναυτική αποστολή ασφαλείας στον Κόλπο, με τη Βρετανία, για να προστατεύσουν την εμπορική ναυσιπλοΐα.

«Το επίκεντρό μας στον Κόλπο παραμένει σταθερά η αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων», δήλωσε ο πλοίαρχος του πολεμικού πλοίου Αντι Μπράουν.

«Ωστόσο, είμαστε δεσμευμένοι να διατηρήσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να εγγυηθούμε την διεθνή ναυτιλία, που αυτή η επιχειρησιακή ανάπτυξη στοχεύει να κάνει», πρόσθεσε.

Η πυριτιδαποθήκη…

Η ανάπτυξη του HMS Kent στον Κόλπο είχε πρώτα ανακοινωθεί τον προηγούμενο Ιούλιο και έρχεται να αντικαταστήσει το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Duncan που βρίσκεται ήδη στην περιοχή προκειμένου να υποστηρίξει τη διέλευση υπό βρετανική σημαία πλοίων των Στενών του Ορμούζ.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ νωρίτερα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μετατρέπουν την περιοχή του Κόλπου σε «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί».

ViaDiplomacy Newsroom