Η Γαλλία στέλνει στην Βηρυτό το Tonnerre (Mistral-Class LHD)

Οι εξελίξεις μετά την έκρηξη στον λιμάνι της Βηρυτού είναι καταιγιστικές. Όπως ανακοίνωσε η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, το Παρίσι στέλνει στην Βηρυτό το σκάφος Tonnerre (Mistral-Class LHD) σε μια προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση του Λιβάνου για συνεργασία και να προλάβει γεγονότα.

Η ανακοίνωση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει συγκεκριμένα

 • Με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το (PHA) Tonnerre του Εθνικού Ναυτικού θα αναπτυχθεί στη Βηρυτό για να παρέχει βοήθεια στον τοπικό πληθυσμό και να ανταποκριθεί στις ανάγκες που εξέφρασαν οι λιβανικές αρχές.
 • Το Tonnerre θα ξεκινήσει την Κυριακή 9 Αυγούστου από το Τουλόν, για να βγει από τη Βηρυτό την Πέμπτη 13 Αυγούστου.
 • Ο Le Tonnerre θα μεταφέρει προσωπικό και βοήθεια που διατίθενται από κοινού από το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Αλληλεγγύης και Υγείας, και από ιδιωτικές εταιρείες.

Το Tonnerre, που επέστρεψε στις 17 Ιουλίου από αποστολή στον Κόλπο της Γουινέας, θα αποπλεύσει από το Τουλόν αυτήν την Κυριακή για να φτάσει στην Βηρυτό την Πέμπτη. Θα μεταφέρει περίπου 700 στρατιώτες και θα προχωρήσει στην αξιολόγηση του λιμένα, εξασφάλιση θαλάσσιων προσεγγίσεων και υποδομών, αναγνώριση, εκκαθάριση καθώς και υλική υποστήριξη.

Το Tonnerre θα μεταφέρει συγκεκριμένα:

 • Μια ομάδα μηχανικών του Στρατού περίπου 350 ανδρών που διοικείται από το 2ο ξένο μηχανικό σύνταγμα. Δημιουργήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η ενότητα είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για λειτουργία σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, ιδίως λόγω της ικανότητας εκκαθάρισης, εργασιών και ανάπτυξης.
 • Μια απόσπαση ναρκοπεδίων από το Γαλλικό Ναυτικό με δεξιότητες υποβρύχιας εργασίας και διερεύνηση λιμενικών περιοχών.
 • Αμφίβια μέσα προσγείωσης: ένα όχημα ταχείας προσγείωσης (EDAR) και δύο φορτηγίδες μεταφοράς υλικών (CTM).
 • Δύο ελικόπτερα (ένα ελικόπτερο ελιγμών Caracal από την Πολεμική Αεροπορία και ένα Alouette III από το Γαλλικό Ναυτικό).
 • Θαλάσσιες υδρογραφικές και ωκεανογραφικές υπηρεσίες αναγνώρισης και δυνατότητες υδρογραφικής υποστήριξης (SHOM) ·
 • Μια ενότητα του 519ου συντάγματος της αμαξοστοιχίας για να βοηθήσει στην προσγείωση στη Βηρυτό.
 • Πυροσβεστικά οχήματα των πυροσβεστών της Μασσαλίας που θα δωρηθούν στον Λίβανο ·
 • Προσωπικό και βασικός εξοπλισμός (τρόφιμα και υλικά κατασκευής) που διατίθενται από το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Αλληλεγγύης και υγεία και από ιδιωτικές εταιρείες.

Μαζί με την ανάπτυξη του PHA Tonnerre, επιπλέον προσωπικό και βαρύς εξοπλισμός για τον στρατό, καθώς και βασικός εξοπλισμός, θα μεταφερθούν στο Λίβανο με ναυλωμένο πλοίο.

Επτά στρατιωτικές πτήσει έχουν πραγματοποιηθεί στον Λίβανο από τις 5 Αυγούστου, μεταφέροντας τόσο προσωπικό όσο και περισσότερους από 80 τόνους βοήθειας (τρόφιμα, υγιεινή και ιατρικά προϊόντα, κιτ νεκρών … .).

ViaDiplomacy Newsroom