Η Γεωργία ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ αν χρηματοδοτούν επανάσταση στην χώρα – Συνάντηση Λαβρόφ με τους «ΥΠΕΞ» Αμπχαζίας και ΝότιαςΟσετίας

 Οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης εκπαιδεύσεων της USAID στη Γεωργία που περιλάμβαναν Σέρβους πολίτες να προετοιμάζουν τους κατοίκους της δημοκρατίας για να ανατρέψουν τις αρχές της χώρας φέτος, δήλωσε ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο – Δημοκρατική Γεωργία» Irakli Kobakhidze.

«Όπως αποδεικνύεται, όλα αυτά (η ανατροπή των αρχών – TASS) χρηματοδοτήθηκαν από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, η οποία ονομάζεται USAID. Ωστόσο, δεν πρόκειται για βοήθεια από τις ΗΠΑ, νομίζω. Φυσικά, θα Πρέπει να λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με αυτό. Γιατί αυτή η εκπαίδευση, ο άμεσος στόχος της οποίας ήταν η προετοιμασία μιας επανάστασης στη Γεωργία, χρηματοδοτήθηκε από την USAID», είπε ο Κομπαχίτζε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου Shalva Papuashvili χαρακτήρισε τις πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση επαναστατικών κινημάτων στη δημοκρατία από την USAID ως μαύρη μέρα στην ιστορία της αμερικανικής βοήθειας προς τη Γεωργία. «Αυτή είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία της βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Γεωργία. Όπως βλέπουμε, τα χρήματα του αμερικανικού λαού χρησιμοποιούνται εδώ για να σχεδιαστούν κάποιες επαναστατικές διαδικασίες, για να προετοιμαστούν σκόπιμα οι άνθρωποι για ταραχές και εμπρηστικές ενέργειες βίας. κρίμα που τα χρήματα του αμερικανικού λαού χρησιμοποιούνται για αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας (SSSG) ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι πολίτες Sinisa Sikvan, Yelena Stojsic και Slobodan Djinovic έφτασαν στη δημοκρατία στις 25 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση της USAID και πραγματοποίησαν εκπαίδευση σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων και ακτιβιστές που «έπρεπε να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία και την εκτέλεση της ανατροπής της κυβέρνησης με βίαια μέσα». Σέρβοι υπήκοοι που εκπροσωπούν την οργάνωση CANVAS έχουν ήδη ανακριθεί από το SSSG.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η SSSG ανέφερε ότι μια ομάδα ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Giorgi Lortkipanidze, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στην Ουκρανία, σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση παρόμοια με το Euromaidan στη Γεωργία, εάν η ΕΕ δεν χορηγήσει στη χώρα το καθεστώς υποψήφιας χώρας έως το τέλος του έτους. Για τον σκοπό αυτό, οι διοργανωτές σκοπεύουν να συμμετάσχουν Γεωργιανούς που πολεμούν στην Ουκρανία, καθώς και γεωργιανούς νέους, των οποίων η εκπαίδευση κοντά στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα πραγματοποιείται από την οργάνωση CANVAS, πυρήνας της οποίας είναι η Αντίσταση! οργάνωση που συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα στη Σερβία.

Ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με «Προέδρους», «Υπουργούς Εξωτερικών» της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει ξεχωριστές διμερείς και κοινές τριμερείς συνομιλίες με τους Προέδρους της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας Aslan Bzhania και Alan Gagloyev, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών των δημοκρατιών Inal Ardzinba και Akhsar Dzhioyev.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι πλευρές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον συντονισμό στην πλατφόρμα των Συζητήσεων της Γενεύης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Υπερκαυκασία – μια μοναδική μορφή διαλόγου, η οποία στοχεύει στην επίτευξη υπογραφής νομικά δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ της Γεωργίας και της δημοκρατιών σχετικά με τη μη χρήση βίας. Το Υπουργείο σημείωσε επίσης ότι, κατά τις συναντήσεις, οι πλευρές θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα εν εξελίξει θεμάτων διμερούς, περιφερειακής και διεθνούς ατζέντας.

ViaDiplomacy Newsroom