Η Γερμανία χαιρετίζει την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την επικύρωση από την Τουρκία και την Ουγγαρία της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να ακολουθήσει και η Σουηδία, «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος».

«Ασφαλώς χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά την επικύρωση, στην αρχή της εβδομάδας από την Ουγγαρία και χθες από την τουρκική εθνοσυνέλευση και έτσι η Φινλανδία μπορεί τώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το σωστό ωστόσο είναι και η Σουηδία, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, να μπορέσει να κάνει το ίδιο βήμα. Πρόκειται για εταίρους οι οποίοι θα ενισχύσουν το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα καταβάλλει εντατικά κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καταστεί σύντομα εφικτή η ένταξη και της Σουηδίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτό το θέμα, ο κ. Χέμπεστραϊτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αρκετά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ είναι πρόθυμα να λάβουν μέρος σε συνομιλίες προκειμένου να βρούμε μια καλή λύση». Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πρόκειται για «ελεύθερη απόφαση» την οποία λαμβάνει κάθε χώρα για τον εαυτό της, παρέπεμψε όμως και στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, όπου υπήρξε συναίνεση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι ζήτημα χρόνου» να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

ViaDiplomacy Newsroom