Η Γερμανία στηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ολαφ Σολτς χθες το βράδυ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ντένκοφ, ο Σολτς δήλωσε ότι υποστηρίζει ρητά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν. Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ίδιο μιλώντας με τους εταίρους της ΕΕ, τόνισε.

Νωρίτερα οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν θέματα σχετικά με τον χώρο Σένγκεν, τα Δυτικά Βαλκάνια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σολτς δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Βουλγαρίας είναι εξαιρετικές και ευρείες και σήμερα οι δύο χώρες θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους. Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι πράγματι πολύ επιτυχείς και το 2022, οι εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 12 δισεκ. ευρώ. Τα βουλγαρικά προϊόντα και κυρίως οι προμήθειες από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στη Γερμανία, δήλωσε ο καγκελάριος.

Σύμφωνα με τον Σολτς, η Βουλγαρία είναι αξιόπιστος εταίρος και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και αυτό ήταν εμφανές στις αντιδράσεις της κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ευχαρίστησε τη Σόφια που έχει πάρει το μέρος της Ουκρανίας αποφασιστικά και ξεκάθαρα.

Ο Ντένκοφ σημείωσε πως ο ίδιος και ο Σολτς συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και ότι οι χώρες που τελούν υπό τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, όπως η Βουλγαρία, θα πρέπει να βοηθηθούν. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ντένκοφ και Σολτς θα συναντηθούν ξανά τις ερχόμενες ημέρες στο πλαίσιο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και της Άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

ViaDiplomacy Newsroom