Οι Η.Π.Α μπλοκάρουν την έλευση χιλιάδων προσφύγων

Ο δικηγόρος των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων, Dan Kovalik, ανέφερε ότι “οι ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό μια χώρα μεταναστών. Έτσι δημιουργήθηκε και θα ήταν αντιαμερικανικό και ανήθικο να μπλοκαριστούν οι ελεύσεις χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία.”

Μέχρι στιγμής, 26 πολιτικοί των ΗΠΑ, ως επί το πλείστον Ρεπουμπλικάνοι, έχουν ανακοινώσει ότι θα εμποδίσουν την αποδοχή χιλιάδων μεταναστών στη χώρα. Θα κάνουν ότι περνάει από τη δικαιοδοσία τους για να σταματήσουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία.

Ο Dan Kovalik, επίσης ανέφερε, ότι χώρες όπως η Τουρκία λαμβάνουν καθημερινά πρόσφυγες από το Ιράκ, ειδικότερα μετά και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Συνέχισε, τονίζοντας, ότι είναι στην πραγματικότητα οι φτωχές χώρες που λαμβάνουν τους πιο πολλούς πρόσφυγες. Και είναι άδικο για μια πλούσια χώρα που έχει πάει σε πόλεμο με τις Αραβικές χώρες και προκάλεσε αυτή τη κρίση να μην λάβει πρόσφυγες. Πρόκειται για μια μεγάλη προεδρική αναμέτρηση και πρόκειται να είναι μια μεγάλη πολιτική στάση.

Πρόσθεσε ότι: “Αν κοιτάξετε τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, στις μεταξύ τους σχέση με τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, θα δείτε ότι υπάρχει μια κρίση προσφύγων. Οι ΗΠΑ έχουν πάει σε πόλεμο με μεγάλα τμήματα του πλανήτη και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτή η κρίση των προσφύγων σήμερα.” Οι ΗΠΑ πρέπει να έχει μια φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική και να φροντίζει τους πιο άπορους ανθρώπους.

Την Τρίτη, 17/11/2015, ο κυβερνήτης του New Jersey, Chris Christie, δήλωσε ότι τα ορφανά κάτω των πέντε ετών δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επεσήμανε ότι δεν έχουν οικογένεια στις ΗΠΑ και ποιος θα φροντίσει για αυτά τα παιδιά.

Ο Kovalik αναφέρθηκε σε αυτούς του χαρακτηρισμούς ως “ανοησίες”. Στην συνέχεια ανέφερε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που πλέον είναι ως κληρονομιά για τους Αμερικανούς, που θέλουν να βλέπουν ένα παιδί ως μελλοντικό τρομοκράτη. “Δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι σε πόλεμο με ολόκληρο τον πλανήτη και γι αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το πρόβλημα. Και αυτό είναι απαράδεκτο.”

Στο τέλος της ομιλίας του ο Kovalik επισημαίνει ότι αν θέλουμε να σταματήσουμε την τρομοκρατία, θα πρέπει να σταματήσει ο καθημερινός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα σταθερό κόσμο στην Μέση Ανατολή και να μην προσπαθήσουμε να βομβαρδίσουμε τον ίδιο τον δρόμο μας για να διορθώσουμε τα προβλήματά μας.

ViaDiplomacy Newsroom