Η Ινδία κλείνει την πόρτα στα Κινεζικά κεφάλαια

“Το Σινικό Τείχος” ενάντια στις κινεζικές εξαγορές χτίζει στην Ινδία. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από το Πεκίνο θα απαιτούν πλέον την έγκριση από την κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη σε βασικούς τομείς όπως η τεχνολογία. Σε σύγκριση με παρόμοιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Αυστραλία και την Ιταλία μετά τον Covid-19, η ινδική πολιτική στοχεύει το Πεκίνο. Το Νέο Δελχί παραμένει ανοιχτό για κεφάλαια, οπότε αυτό σημαίνει ότι η πόρτα είναι ανοιχτή σε επενδυτές από άλλες χώρες

Η εξέλιξη έρχεται μετά από την είδηση ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε αυξήσει τη συμμετοχή της στον κορυφαίο δανειστή της Ινδίας στις αρχές του μήνα. Αυτό δεν αποτελεί άμεση απειλή, αλλά τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει και θα προχωρήσει σε δυναμικές εξαγορές στην Ινδία

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους, αλλά η σχέση αυτή είναι προβληματική.  Περίπου το 80% των διμερών συναλλαγών σχεδόν 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελούνται από ινδικές εισαγωγές, ιδίως μηχανήματα και εξοπλισμό.

Οποιαδήποτε αρνητική στάση στις κινεζικές εισροές κεφαλαίων θα γινόταν πιο αισθητή στον τομέα της τεχνολογίας. Η Paytm, ένας τοπικός γίγαντας fintech, έχει αναπτυχθεί γρήγορα με την υποστήριξη της Alibaba και της θυγατρικής της Ant Financial. Η Tencent έχει επενδύσει στην εταιρεία τεχνολογίας εκπαίδευσης Byju’s, στην πλατφόρμα παράδοσης φαγητού Swiggy και άλλα. Όπως και αλλού, οι Ινδοί αξιωματούχοι είναι όμως σε εγρήγορση και ανησυχούν ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ινδών χρηστών θα πέσουν σε λάθος χέρια.

Η φτωχή αναδυόμενη αγορά δεν μπορεί να απορρίψει επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας από οποιαδήποτε πηγή. Η Ινδία στοιχηματίζει ότι οι κινεζικές εταιρείες όπως η MG Motors και η Xiaomi που αναζητούν την επόμενη μεγάλη ανάπτυξη δεν θα αποθαρρυνθούν και ότι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς αντίδρασης, η ανταπόκριση του Πεκίνου θα είναι περιορισμένη.

ViaDiplomacy Newsroom