Οι ΗΠΑ αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο

Για πρώτη φορά, το κράτος του Κοσσυφοπεδίου παραβλέπεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo έστειλε μήνυμα προς το Κοσσυφοπέδιο και τους Κοσοβάρους πολιτικούς, καθώς εχθές προσκάλεσε στη Νέα Υόρκη για συνάντηση εργασίας τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, δείχνοντας έτσι ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι αυτό που αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση του διαλόγου.

Αυτή η συνάντηση θα είναι μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις που είχε ποτέ ο Vucic με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, καθώς θα συζητηθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η ιστοσελίδα “Metro”.

Οι ΗΠΑ δείχνουν με τις κινήσεις αυτές ότι το πρόβλημα της διακοπής του διαλόγου και της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών έγκειται στην Πρίστινα και όχι στο Βελιγράδι.

Εκτός από τον Pompeo, και το δεξί χέρι του Προέδρου Donald Trump, όπως είναι γνωστός στην Αμερική, ο John Bolton, είχε προχωρήσει σε μία κίνηση είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς είχε ακυρώσει την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο στις 10 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, που σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κοσσυφοπεδίου έχουν εκτροχιαστεί.

ibna

ViaDiplomacy Newsroom