Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και επίσημα τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση

Ορίζω την προαναφερόμενη ομάδα και τους συμμάχους της ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με το άρθρο 29 του (νόμου για τη μετανάστευση και την εθνικότητα)» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ομοσπονδιακή εφημερίδα.

Η δήλωση του Πομπέο έρχεται μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Απριλίου ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο Πομπέο αργότερα επιβεβαίωσε λέγοντας ότι η αναγνώριση θα τεθεί σε ισχύ σε μία εβδομάδα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση αυτή θα επιτρέψει την δίωξη εκείνων που παρέχουν υλική στήριξη στους Φρουρούς. Ο ίδιος κάλεσε και άλλες χώρες να κάνουν προχωρήσουν στην ίδια κίνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν σε απάντηση με την κίνηση αυτή των ΗΠΑ πρότεινε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας να συμπεριλάβει την κεντρική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε όταν η Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Η συμφωνία για τα πυρηνικά προέβλεπε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα με την συμμόρφωση του Ιράν στο πρόγραμμα.

ViaDiplomacy Newsroom