Οι ΗΠΑ προτρέπουν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν το διάλογο

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, John Erath και Brade Berkley, πραγματοποίησαν συναντήσεις την Τετάρτη το απόγευμα με τους ηγέτες του κράτους στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Hashim Thaci και τον πρωθυπουργό Ramush Haradinaj, οι δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ απαίτησαν την αναστολή των δασμών και τη συνέχιση του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

“Οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επανέλαβαν τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ο φόρος των ΗΠΑ πρέπει να ανασταλεί για να συνεχιστεί ο διάλογος έτσι ώστε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να καταλήξουν σε συμφωνία”, αναφέρει η δήλωση του προέδρου Thaci.

Είπε ότι τα κρατικά θεσμικά όργανα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση σύμφωνα με τις προτάσεις των εταίρων των ΗΠΑ.

“Αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση και ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να αντανακλούν τη δέσμευσή μας για διάλογο και ειρηνική συμφωνία”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, δήλωσε ότι έχει διαβεβαιώσει τους δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι το Κοσσυφοπέδιο θα διατηρήσει τη φιλία με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου που ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Haradinaj τόνισε ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να υπογράψει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου με τα υπάρχοντα σύνορά του. Το Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης έτοιμο να αναλάβει όλες τις ευθύνες του που απορρέουν από την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

/ΙΒΝΑ

ViaDiplomacy Newsroom