Οι Ιρανοί αυξάνουν το μερίδιο τους στο υγροποιημένο αέριο

Στροφή στις διεθνείς αγορές κάνει η Εθνική Εταιρεία Αερίου του Ιράν με στόχο να αυξήσει το μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Ιράν αυξήθηκαν περίπου σε 500.000 μετρικούς τόνους τον Απρίλιο, καθώς οι αποστολές του μήνα ήταν 14% υψηλότερες από τον προηγούμενο μήνα, με τις συνολικές αποστολές για φέτος να ανέρχονται σε 1,86 εκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με πηγές Ιρανικών ΜΜΕ, τα περισσότερα από τα φορτία του Απριλίου ήταν και πάλι δεσμευμένα για την Κίνα.

Η εταιρεία Oriental Energy από την Κίνα φόρτωσε 34.000 τόνους προπανίου και 14.000 τόνους βουτανίου που προμήθευσε η Iranian Gas Commercial Co., σε  πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Ασσουαλάγιου που βρίσκεται στον Κόλπο του Ιράν, και πρόκειται να φτάσει στο Qinzhou της Κίνας την Τετάρτη.

Ένα άλλο πλοίο πρόκειται να μεταφέρει 33.000 τόνους προπανίου και 11.000 τόνους βουτανίου στο Νίγκμπο στις 12 Μαΐου.

 

Την ίδια ώρα το Πεκίνο σχεδιάζει την αύξηση κατά 25% των εισαγωγικών δασμών για το αμερικανικό προπάνιο σε μια αντίποινα για τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, η οποία, εάν εφαρμοστεί, θα προσθέσει μια νέα οπτική στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ-Κίνας. Αυτό θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή της Κίνας στις εισαγωγές από την  Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν προχώρησε σε προμήθεια φυσικού αερίου στην Ινδονησία, με 33.000 τόνους προπανίου και 11.000 τόνους βουτανίου που έχουν φθάσει ήδη από τις 19 Απριλίου στην χώρα.

Ένα άλλο φορτίο 44.000 τόνων προπανίου και βουτανίου πρόκειται να φθάσει την Τετάρτη και άλλοι 45.000 τόνοι είναι στο δρόμο  για το λιμάνι της Tanjung της Ινδονησίας την επόμενη εβδομάδα

Άλλοι προορισμοί για τις εξαγωγές αερίου του Ιράν είναι η Ινδία, η Ταϊλάνδη και ενδεχομένως η Κένυα

(πηγή: sputniknews.com)

ViaDiplomacy Newsroom